Blik op de bouw: mei

28 mei 2020 | Nieuwsberichten

Hoe ‘het nieuwe normaal’ er uit gaat zien werd de afgelopen weken steeds duidelijker. Ook in de bouw vormt de coronacrisis een uitdaging. Vooralsnog blijven de gevolgen in onze branche beperkt, wel worstelen steeds meer bouwbedrijven met de aanvoer van materialen. Creatief omgaan met materialen biedt hier uitkomst, en draagt bovendien een steentje bij aan het milieu. We praten je graag bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de bouw.

Impact coronacrisis op de bouw

Vooralsnog mogen we als branche in onze handjes knijpen: tot dusver blijven de gevolgen van de coronacrisis voor de bouw beperkt. Nu.nl publiceerde onlangs cijfers van het CBS waaruit blijkt dat de crisis vooralsnog aan de bouw voorbij gaat. Het eerste kwartaal van 2020 zag de sector zelfs een omzetstijging van 9,1 procent. Tegelijkertijd is niet uit te sluiten dat ook onze branche de crisis gaat voelen: AD liet weten in de woningbouw dit jaar een krimp van 5 procent te verwachten.

 

Problemen bij aanvoer materialen

Eén van de oorzaken voor de verwachte krimp in de bouw zijn problemen bij de aanvoer van materialen. Architectenweb berichtte dat de helft van de bouwbedrijven moeite heeft om materialen tijdig op de bouwplaats te krijgen. Door de lockdown in verschillende landen is het moeilijk om aan hout, bouwmaterialen of metaal te komen. Bij Jan Snel zijn we eraan gewend onze materialen zo veel mogelijk te hergebruiken en kunnen onze units eenvoudig tussen projecten worden uitgewisseld. Daardoor kunnen we ook in deze tijd onze naam waarmaken.

 

Bouwplaatsen en materieel steeds duurzamer

Bij Jan Snel proberen we ons steentje bij te dragen aan het milieu door onze materialen waar mogelijk te hergebruiken en onze uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Verduurzaming in de bouw is hot topic, zo blijkt uit onderzoek van de SKAO. Het afgelopen jaar namen de CO2-reducerende maatregelen namelijk met zo’n 17,8 procent toe. Het onderzoek vindt u hier.