Blik op de Bouw: april

29 apr 2021 | Nieuwsberichten

Na de eerste prachtige lentedagen is het einde van de maand april alweer in zicht. Wederom is er veel nieuws over, uit en rondom de bouwsector verschenen. Daarom vind je in Blik op de Bouw een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maand. Zo willen verschillende provincies inzetten op meer woningbouw, ondanks een mogelijke bouwcrisis die nadert door de nieuwe Omgevingswet. Daarnaast zijn er ook meer vakmensen en ambtenaren nodig om het woningtekort op te lossen. Lees snel verder en kom alles te weten.

Nederlandse provincies zetten in op meer woningbouw
De provincie Zuid-Holland gaat de komende twee jaar €24 miljoen beschikbaar stellen om de bouw van betaalbare woningen in Zuid-Holland te versnellen. Tegelijkertijd willen Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland gezamenlijk 220.000 extra woningen bouwen. Dat schrijven onder meer Vastgoedjournaal en NU.nl. Beide initiatieven zijn bedoeld om het hoofd te bieden aan het woningtekort in ons land. Gemeenten kunnen met behulp van verschillende subsidieregelingen inzetten op meer woningbouw.

“Meer vaklui en ambtenaren nodig om woningtekort op te lossen”
Er moeten meer arbeidskrachten in de bouw komen en gemeenten hebben meer geld nodig in de strijd tegen het woningtekort. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een notitie voor de kabinetsformatie, schrijft NU.nl. Daarbij is het personeelstekort volgens het PBL de grootste belemmering van de bouwcapaciteit. Extra geld voor gemeenten is daarbij een kortetermijnoplossing. Op de langere termijn zegt de instantie echter dat er andere maatregelen nodig zijn. De overheid moet het opleiden van vakmensen in de bouw en meer innovatie in de sector stimuleren. Zo kan er op termijn meer gebouwd worden volgens het PBL.

Jan Snel bouwt aan vaccin-hotspot in Merelbeke
In België zijn we begonnen met de bouw van een nieuwe laboratorium- en kantoorruimte voor Ziphius Vaccines, een biotechbedrijf dat vaccins ontwikkelt. Binnen zes weken tijd wordt de nieuwe locatie opgeleverd in Merelbeke, bestaande uit twee lagen. Los van het exterieur en de stoffering van het modulaire gebouw, verzorgen wij de elektra, riolering en invulling van de omgeving. Een primeur voor Vlaanderen en een belangrijke stap in de strijd tegen COVID-19. Verschillende publicaties zoals Vastgoedjournaal, Het Nieuwsblad, Het Ondernemersbelang en Made in BE schonken aandacht aan dit prachtige nieuws.