Blik op de bouw: april

30 apr 2020 | Nieuwsberichten

De afgelopen weken confronteerde de coronacrisis ons met een nieuwe werkelijkheid. Niet alleen in ons dagelijks leven, maar ook op de werkvloer worden de gevolgen van deze crisis steeds duidelijker. In de bouw ligt een crisis op de loer, terwijl we tegelijkertijd een belangrijke rol hebben bij het oplossen van het woningtekort. Ondertussen werpt ook de 1,5 metermaatschappij nieuwe uitdagingen op. We praten je graag bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de bouw.

Bouw koerst af op crisis

Op de meeste bouwplaatsen wordt er nog hard gewerkt en is er voldoende werk aan de winkel. Toch lijkt de coronacrisis ook zijn uitwerking te hebben op onze sector. Het Economisch Instituut voor de Bouw berekende een daling van de bouwproductie met zo’n 15 procent. De crisis gaat in de bouw zo’n 40.000 banen kosten, waarvan er 15.000 dit jaar al sneuvelen, blijkt uit berichtgeving van Trouw. Als sector zullen we dus alle zeilen bij moeten zetten!

 

Samen doorbouwen in crisistijd

Om de schade van de crisis te beperken, slaan het kabinet en de bouwsector de handen ineen met één gezamenlijk doel: doorbouwen. Om het hoofd te bieden aan het woningtekort en een antwoord te geven op de grote verduurzamingsopgave, is het namelijk noodzakelijk dat nieuwbouw gewoon doorgaat. Er zijn daarom onder andere afspraken gemaakt als het gaat om het versnellen van investeringen, vergunningverleningen en aanbestedingen, liet het AD weten.

 

1,5 meter als antwoord

Naast de economische impact van de coronacrisis, beïnvloedt de huidige situatie ook in grote mate ons dagelijks leven: 1,5 meter is het devies. Het AD besteedde aandacht aan de manier waarop verschillende sectoren, van de bouw tot aan retail, omgaan met de nieuwe 1,5 metermaatschappij. Als bouwbedrijf denken we niet alleen na over hoe we deze 1,5 meter voor onze eigen medewerkers kunnen garanderen, maar ook hoe we andere bedrijven hierbij kunnen ondersteunen. Met onze flexibele oplossingen helpen we andere sectoren namelijk graag om gepaste afstand te bewaren.