Blik op de Bouw: augustus

31 aug 2021 | Nieuwsberichten

De vakantieperiode komt langzaam maar zeker tot een einde en in verschillende steden gaat het nieuwe studiejaar van start. Voor veel studenten betekent dat dat zij op zoek gaan naar een studentenkamer en dat kan een hele uitdaging zijn. Het tekort zal de komende jaren mogelijk zelfs verdubbelen. Tegelijkertijd meldt het CBS dat er meer vergunningen worden afgegeven voor nieuw te bouwen woningen dan vorig jaar. Ook zijn er weer een aantal mooie artikelen verschenen over de modulaire zorgwoningen die wij gaan realiseren voor zorginstelling De Wever. Lees verder om volledig op de hoogte te zijn.

Start bouw van zorgcomplex Boshuis in Tilburg

De Wever is een grote maatschappelijke organisatie in Tilburg gericht op wonen, zorg en welzijn voor ouderen. De stichting heeft vijftien locaties, verspreid over de stad. Architectenweb schrijft uitgebreid over het nieuwe woonzorgcomplex Boshuis dat door Jan Snel wordt gebouwd. Het gaat hierbij om 128 zorgstudio’s en een vloeroppervlakte van ongeveer 9.000 m². Het complex gaat bewoners uit verschillende woondoelgroepen huisvesten.

Tekort studentenkamers zal de komende jaren verdubbelen

Het tekort aan studentenwoningen is een jaarlijks terugkerend fenomeen. En het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. Op dit moment is er een tekort van zo’n 22.000 kamers, maar dit loopt in het studiejaar 2024-2025 volgens Kenniscentrum Kences op tot zeker 50.000. Tot 2024 moeten er 18.000 nieuwe studentenwoningen gebouwd worden. In een artikel van de NOS benadrukt Kences-directeur Jolan de Bie dat het belangrijk is dat deze studentenwoningen daadwerkelijk gebouwd worden om het tekort niet verder op te laten lopen.

Minder woningen gebouwd door grote woningcorporaties

Uit een inventarisatie van Cobouw blijkt dat de tien grootste corporaties vorig jaar minder hebben gebouwd dan in 2019. Er worden door de woningcorporaties verschillende oorzaken genoemd, zoals hoge bouwkosten, onvoldoende bouwlocaties, vertraging door de coronapandemie, de stikstofcrisis en hoge grondprijzen. De druk op de woningmarkt is hoog en de meeste woningcorporaties willen graag meer betaalbare woningen bouwen. De aanpak verschilt hierbij per corporatie; zo willen de Brabantse corporaties de bouwkosten omlaag brengen door standaardwoningen bij aannemers te bestellen.

Flink meer vergunningen voor woningbouw

Om meer én sneller te kunnen bouwen is een belangrijke voorwaarde dat de benodigde vergunningen worden geleverd. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar 19.000 bouwvergunningen afgegeven en dit is meer dan dezelfde periode vorig jaar. Zo valt te lezen op NU.nl. Een positieve ontwikkeling, maar volgens de hoofdeconoom van het CBS betekent dit nog niet dat hiermee de woningnood minder groot wordt. De verhoudingen tussen huishoudens en het aantal woningen blijft volgens hem stabiel.