Blik op de Bouw: januari

28 jan 2021 | Nieuwsberichten

De eerste maand van 2021 is bijna voorbij en het voelt alsof er in deze korte tijd veel is gebeurd. Daarom blikken we terug op de afgelopen maand met het belangrijkste nieuws uit de branche. Zo is er onder andere veel aandacht voor de overname van Jan Snel door Daiwa House Group en slaan makelaars alarm over het stijgende woningtekort in Nederland. Lees nu alles over de opvallendste ontwikkelingen van januari.

 

Voorzichtig optimisme in de bouw
De bouwsector is positiever over de omzetontwikkeling dan aan het begin van de coronacrisis, zo blijkt uit de Monitor Bouwketen najaar 2020. Bouwwereld laat weten dat één op de honderd bedrijven verwacht dat de omzet de komende drie maanden zal dalen; aan het begin van de coronacrisis hield nog bijna 40% rekening met een omzetdaling. Op de langere termijn blijven de ondervraagde ondernemers echter onzeker over de omzetontwikkeling, onder meer door het uitblijven van een oplossing voor het stikstofprobleem. De Monitor Bouwketen najaar 2020 is uitgevoerd in opdracht van de BNA, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs en Techniek Nederland.

 

Woningtekort in Nederland neemt verder toe
Volgens Nederlandse makelaars zal er ook in 2021 weinig veranderen aan het woningtekort in Nederland. Sterker nog: makelaarsvereniging NVM verwacht dat er dit jaar zelfs minder nieuwbouwwoningen gebouwd worden dan vorig jaar. Dit heeft als gevolg dat ook de huizenprijzen zullen blijven stijgen. Met name het thuiswerken bij ambtenaren en projectontwikkelaars heeft een vertragend effect op de bouw van nieuwe woningen, zo schrijft het NRC. Dat biedt tegelijkertijd een uitgelezen kans voor de modulaire bouw om de nodige snelheid te bieden – zowel in Nederland als in de rest van Europa.

 

ABN Amro: overname Jan Snel kan woningbouw versnellen
In een artikel op Vastgoedjournaal werpt ABN Amro’s Madeline Buijs een blik op de recente overname van Jan Snel door Daiwa House Group. Zij onderstreept dat door industrieel te bouwen het aantal jaarlijks opgeleverde woningen sterk stijgt. Uit eerder onderzoek van ABN AMRO bleek daarnaast dat de jaarlijkse woningbouwproductie met 40% kan stijgen als meer woningen modulair in de fabriek worden gebouwd. Hierdoor kan het woningtekort harder dalen dan eerder voorzien. “De toetreding van Daiwa House tot de Nederlandse en Europese markt is een goede en noodzakelijke stap om het bouwtempo te versnellen”, zo laat Buijs weten.

 

Houtbouw gunstiger dan voorheen gedacht
Het gebruik van hout in de bouw is gunstiger voor het klimaat dan op basis van de huidige Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)-systematiek wordt aangenomen. Dat schrijft Architectenweb, naar aanleiding van een verkennend onderzoek door TNO. In dit onderzoek is gekeken naar het effect van vastlegging van koolstof in hout op de milieubelasting van een houten casco. De klimaatimpact voor twee woningcasco’s is daarbij berekend: in houtskeletbouw (HSB) en in kruislaaghout (CLT). Bij HSB is sprake van een halvering, in het geval van CLT is de netto uitstoot van CO₂ over honderd jaar zelfs negatief, zo stelt TNO.