Blik op de Bouw: juli

27 jul 2021 | Nieuwsberichten

Alhoewel de zomer zich niet iedere dag van zijn beste kant laat zien, staat de bouwvak nu toch écht voor de deur. Maar voor het zo ver is, kijken we eerst terug op de afgelopen maand. Zo laten cijfers zien dat het woningtekort in Nederland iets is afgenomen en neemt de provincie Gelderland extra stappen voor sociale woningen. Daarnaast wordt ons onderzoek over de woningmarkt mooi belicht. Kom alles te weten en lees snel verder.

Woningtekort iets afgenomen, maar blijft komende jaren hoog
Het woningtekort bleef ondanks de pandemie hoog, al is dat wel iets afgenomen in het coronajaar. Dat staat in een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo lezen we bij NOS. In 2020 waren er zo’n 279.000 woningen te weinig; een jaar eerder waren dat er nog 331.000. Daarom lijkt Nederland, op basis van de huidige bouwplannen, op koers te liggen om het woningtekort voor 2030 te realiseren. Sterker nog: het aantal huizen dat er volgens de bouwplannen bijkomt is hoger dan nodig. Er moeten zo’n 706.000 huizen bij tot 2030, en op dit moment liggen er plannen voor zo’n 961.300 woningen. Volgens de onderzoekers een noodzakelijk overschot om het woningtekort terug te dringen.

Provincie Gelderland wil bouw sociale huurwoningen versnellen
Ook in Gelderland is de woningnood hoog. In deze provincie bestaat een groeiend tekort aan betaalbare woningen voor starters, alleenwonenden en doorstromers. Zodoende reserveert de Gedeputeerde Staten 3 miljoen euro om de bouw van sociale huurwoningen in Gelderland te stimuleren. Dit doen zij door een subsidie aan gemeenten te verstrekken zodat er sneller meer passende woningen gebouwd kunnen worden, aldus Vastgoedjournaal. Een prachtige kans voor de provincie Gelderland en haar inwoners, waar geïndustrialiseerde bouw een groot verschil kan maken.

De duurzame voordelen van fabrieksmatige woningen
Vastgoed Actueel en Vastgoedjournaal schrijven over het onderzoek van Jan Snel onder 1.000 Nederlanders en welke eisen zij stellen aan een nieuwe woning. Meer dan de helft van de ondervraagden (56%) is namelijk bereid om een woning te kopen of te huren die in de fabriek is gebouwd. En driekwart van de Nederlanders (75%) vindt een duurzame woning heel belangrijk. Daar bovenop komt dat het merendeel van de makelaars (79%) vindt dat duurzaamheidsmaatregelen een positief effect hebben op de verkoopbaarheid van een woning. Deze bevindingen sluit mooi aan op cijfers die uit eigen onderzoek naar voren komen.