Blik op de Bouw: juni

29 jun 2021 | Nieuwsberichten

Zo aan het einde van juni, kunnen we stellen dat de zomer echt is begonnen. De bouwvak ligt op de loer, maar voor een bouwstop hebben we eigenlijk geen tijd. Zo wordt er in kaart gebracht op welke locaties in Nederland bijgebouwd moet worden en is er voor veertien woonlocaties rijkssteun nodig. Tegelijkertijd wordt het standaardiseren van hoogbouw door modulair bouwen steeds populairder. We vertellen je graag over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de bouwsector.

20 miljard euro rijksteun nodig voor bouw woningen
Volgens demissionair minister van Binnenlandse zaken, Kajsa Ollongren, moet het Rijk structureel gaan bijdragen aan woningbouwprojecten door de huidige geltekorten bij gemeentes en provincies. Uit het onderzoek dat Ollongren liet uitvoeren bleek dat er maar liefst twintig miljard euro nodig is om tot 2040 ongeveer 440.000 woningen te bouwen. Het plan is om veertien grote steden in Nederland te ondersteunen bij het realiseren van grootschalige woninglocaties. Het volledige bericht is terug te lezen in NRC Handelsblad.

Hoogbouw en modulair bouwen gaan hand in hand
Modulair bouwen stijgt in populariteit. Er is naast studentenwoningen, rijtjeshuizen en grondgebonden woningen, ook steeds meer vraag en aandacht voor hoogbouw. Binnenstedelijke hoogbouw en geïndustrialiseerde bouw gaan prima hand in hand, omdat er onder andere minder bouwverkeer nodig is en modulaire gebouwen gemakkelijk zijn te transformeren voor wisselende bestemmingen en doelgroepen. Bas de Haan, directeur Woningbouw bij Jan Snel, vertelde al eerder via Vastgoed Journaal wat deze manier van bouwen zo interessant maakt.

Jan Snel slaat eerste paal in grond ‘Wonen bij LILY’
Vastgoed Journaal, Corporatie Bouw en FlevoPost schrijven over de start van de bouw van het nieuwe woonproject Wonen bij LILY in Lelystad. Samen met woningcorporatie Centrada bouwt Jan Snel op Campus Zuid in Lelystad 147 verplaatsbare woningen. De afgewerkte appartementen van 22 tot 50 vierkante meter zijn bedoeld voor woningzoekenden die met spoed op zoek zijn naar woonruimte. Dit nieuwe project is een vervolg op een eerder woonproject. Ronald Gouwerok, Manager Vastgoed bij Centrada: “Vorig jaar hebben we in Campus Zuid al 152 verplaatsbare woningen opgeleverd onder de naam Wonen bij LARS”.