Blik op de bouw: juni

10 jul 2020 | Nieuwsberichten

De afgelopen weken zijn de coronamaatregelen stukje bij beetje versoepeld en proberen we langzaam de draad weer op te pakken. Ook in de bouw worden er versoepelingen toegepast, maar dan op het gebied van de stikstofuitstoot. Tegelijkertijd beginnen de gevolgen van de coronacrisis ook de bouwsector te raken. Hoe het allemaal in elkaar steekt? We praten je graag bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de bouw.

Stikstofversoepelingen

Na lang beraad neemt het kabinet maatregelen om de bouwsector te verlichten bij het aanpakken van de stikstofuitstoot, zo berichtte de NOS. Deze maatregelen volgen nadat een adviescommissie, onder leiding van oud-minister Remkes, kritiek uitte op de nieuwe stikstofaanpak van het kabinet. De bouw wordt nu tegemoetgekomen door projecten onder een bepaalde drempelwaarde vrij te stellen van een speciale natuurvergunning. Hierdoor wordt het eenvoudiger om toestemming te krijgen voor bouwprojecten.

Impact coronacrisis op de bouw

Ondanks de versoepelingen van de stikstofuitstoot, blijft de bouw onder druk staan. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ziet dat de sector kampt met minder offerteaanvragen, zoals blijkt uit een artikel op Architectenweb. Waar de bouwsector in 2019 nog goed was voor een productievolume van ruim 74 miljard euro, komt het volume dit jaar tot 62 miljard – zonder ingrijpen van de overheid. Het EIB denkt dat tijdig optreden van de overheid een hoop problemen kan voorkomen. In dat licht dienden de bouwsector en belangenverenigingen een verzoek in om de sector te steunen.

Huizenmarkt bereikt kookpunt

“De gemiddelde huizenprijs was nog nooit zo hoog”, vertelde de hoofdeconoom van het CBS. Daarmee lagen de huizenprijzen in mei gemiddeld op ruim €333.000 volgens NU.nl. Het CBS en Kadaster, die de cijfers presenteerden, baseren zich daarbij op de transacties bij de notaris. Hierdoor lijken eventuele effecten van de coronacrisis niet of nauwelijks zichtbaar. Naar verwachting worden die effecten pas zichtbaar bij volgende metingen, zoals aangegeven in Trouw.