Blik op de Bouw: maart

29 mrt 2021 | Nieuwsberichten

Zoals gezegd roert maart graag zijn staart. Ook de bouwsector blijft niet stilstaan – en daarvan houden we je graag op de hoogte. Zo roepen twee partijen op tot het opschorten van de wet op toezicht nieuwbouwwoningen en zien de verwachtingen voor de bouw in 2022 er positief uit. Daarnaast is het vanaf heden mogelijk om de toekomst van de bouw met eigen ogen te ervaren. Lees gauw meer over het laatste nieuws in de Blik op de Bouw.

Wet op toezicht nieuwbouwwoningen nog niet klaar voor invoering
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht (BWT) is de nieuwe wet voor het waarborgen van kwaliteit van nieuwbouwwoningen nog niet klaar voor invoering op 1 januari 2022. Beide partijen geven aan dat er te weinig proefprojecten zijn uitgevoerd om te kijken of de wet het gewenste effect heeft. Bovendien zien zij een stijging in de kosten van de bouwvergunning voor kopers van nieuwbouwwoningen. Daarom roepen zij op tot het opschorten van de wet tot is aangetoond dat het controlesysteem werkt. Het volledige bericht is terug te lezen op Architectenweb.

Bouwsector herpakt zich in 2022
De bouwsector heeft, vergeleken met andere sectoren, in 2020 weinig last gehad van de coronacrisis. Zo heeft de bouw niet stilgelegen, waardoor de sector in zijn geheel in dat jaar nauwelijks is gekrompen. Toch wordt er dit jaar een krimp verwacht, maar in 2022 lijkt de bouw zich vervolgens te herpakken. Dat laat Bouwwereld weten, gebaseerd op de Sectorprognose Bouw 2021/2022 van ABN AMRO. Ondanks de daling, wordt voor 2022 een groei van 3 procent verwacht. Wel kan de stikstofcrisis nog een grote stempel drukken op het aantal uitgegeven vergunningen voor nieuwe projecten.

Jan Snel toont de toekomst van bouwen in nieuw Experience Center
De komende jaren moeten er ontzettend veel woningen worden bijgebouwd om het woningtekort in Nederland tegen te gaan. Samen met Daiwa House, Japanse marktleider in modulair bouwen, voegen we om die reden kennis, mankracht en oplossingen samen. Daarom hebben we onlangs het Experience Center geopend in Montfoort. In deze showroom kunnen bezoekers, op afspraak, diverse modelwoningen bekijken. Daarnaast krijgen zij meer inzicht in het totale geïndustrialiseerde bouwproces en de bijbehorende mogelijkheden. Onder meer Vastgoedjournaal schrijft over de opening van het Experience Center.