Blik op de bouw: maart

26 mrt 2020 | Nieuwsberichten

Met de komst van de coronacrisis zijn er wereldwijd uitdagende tijden aangebroken. Ook de bouwsector lijkt de dans niet te ontspringen. Hoewel bouwplaatsen vooralsnog open zijn, zijn het voor toekomstige projecten onzekere tijden. Tegelijkertijd zien we ook positieve ontwikkelingen in de sector: gemeentes komen met oplossingen voor het woningtekort en er is goed nieuws voor de stikstofcrisis. De bouwsector is dus nog volop in beweging. We praten je daarom graag bij over de belangrijkste ontwikkelingen in onze sector.

Impact coronacrisis op de bouw

De gevolgen van de coronacrisis worden langzaam merkbaar in Nederland. Vooralsnog gaat het werk op de bouwplaatsen, met gepaste maatregelen, gewoon door, zo liet Bouwend Nederland weten aan de Telegraaf. Projecten die in uitvoering zijn lopen redelijk goed, daarentegen vallen nieuwe projecten stil, zo blijkt uit berichtgeving van Nu.nl. Dat komt onder andere doordat buitenlands personeel huiswaarts keert, maar ook omdat projecten worden uitgesteld om overlast voor thuiswerkers te vermijden.

Hoop voor het woningtekort

Gemeentes hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten, ze investeren namelijk flink in nieuwbouw in de strijd tegen het woningtekort. Zo berichtte Architectenweb onlangs dat de gemeentes Nijmegen en Arnhem versneld 50.000 woningen gaan bouwen om aan de vraag naar woningen te voldoen. Rotterdam zet daarnaast stevig in op de bouw van tijdelijke woningen, laat het NRC weten. Daarmee hoopt de stad snel een antwoord te geven op het woningtekort.

Kleinere gemeentes roepen tegelijkertijd op om de woningbouwimpuls van het kabinet ook beschikbaar te maken voor kleinere projecten. Op die manier kunnen ook zij voorzien in de toegenomen vraag naar woningen. Binnenlands Bestuur neemt deze kwestie in dit artikel verder onder de loep.

 Nieuw registratiesysteem stikstof

Ook voor de stikstofcrisis lijkt er schot in de zaak te komen: niet alleen ging deze maand de nieuwe maximumsnelheid van 100 km/u in, ook is het nieuwe registratiesysteem voor stikstof van start gegaan. De vergunningverlening voor bouwprojecten in natuurgebieden lag tijdelijk stil, omdat het registratiesysteem van de overheid door de rechter ongeldig was verklaard. Dankzij het nieuwe systeem komt er nu weer meer ruimte om te bouwen. Meer hierover is te lezen op Architectenweb.