Blik op de Bouw: mei

27 mei 2021 | Nieuwsberichten

Het einde van mei is in zicht en dus staat de zomer voor de deur. Waar de zomer normaalgesproken een rustige periode is voor de bouwsector, is daar nu nog weinig van te merken. Zo is de omzet in de bouwsector het eerste kwartaal van dit jaar gestegen en kunnen woningcorporaties wel degelijk bijdragen aan de leefbaarheid van een wijk. Daarnaast maken veel Nederlanders zich zorgen om de huidige woningmarkt en uit eigen onderzoek van Jan Snel blijkt dat twee op de drie Nederlanders van mening zijn dat slimmere woningproductie dit probleem kan oplossen. Lees snel meer over de opvallende ontwikkelingen in mei.

Stijging omzet en aantal vergunningen

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijkt dat de omzet in de bouwsector in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,2 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor de bouw van ruim 18.000 woningen werd in de maanden januari, februari en maart een vergunning afgegeven. Dat is ruim 15 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2020 en dit is het vijfde jaar op rij dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen stijgt. Deze stijgende lijn is een goede indicator voor de nabije toekomst. Het volledige bericht is terug te lezen in NRC Handelsblad.

 

Hoe woningcorporaties bijdragen aan de leefbaarheid

Als woningcorporatie kun je op een paar manieren bijdragen aan de leefbaarheid van een wijk. “Er zijn twee knoppen waaraan je kunt draaien” laat Gé Faessen, Manager Klantteam bij woningcorporatie Antares via Vastgoed Journaal weten. “Je kunt iets doen aan de verscheidenheid van de kwaliteit van de woningen en je kunt iets doen aan de samenstelling van de bewoners. Op die manier haal je het maximale uit de leefbaarheid van een wijk.” Zo leidt een mix van koop- en huurwoningen in het lagere en het hogere sociale huursegment tot meer gemêleerde opbouw van een wijk.

 

Jan Snel onderzoekt: 88% jongvolwassenen heeft zorgen over woningmarkt

Dat veel Nederlanders zich zorgen maken over de huidige woningmarkt, is niks nieuws. Dat maar liefst 88 procent van de jongvolwassenen (18 tot 34 jaar) zich zorgen maakt, is schrikbarend hoog. Jan Snel startte een onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders en onder meer Vastgoed Journaal schrijft over dit onderzoek. Een paar opvallende cijfers op een rijtje: zowel betaalbaarheid (50%) als beschikbaarheid (33%) van woningen wordt genoemd als reden tot zorg. En die zorg blijkt terecht, aangezien 27 procent van de Nederlanders noodgedwongen samenwoont met anderen. Twee op de drie Nederlanders (67%) is van mening dat geïndustrialiseerd bouwen kan bijdragen aan het oplossen van het woningtekort.