Blik op de Bouw: september

28 sep 2021 | Nieuwsberichten

Terwijl het in Nederland stiekem nog wat nazomert, heeft de herfst alweer zijn intrede gedaan. September is traditiegetrouw ook de maand waarin de miljoenennota gepresenteerd wordt tijdens Prinsjesdag. Daarom delen we deze keer een kort overzicht van de plannen van het demissionaire kabinet. Ook stelt de VNG dat het nieuwe kabinet moet ingrijpen bij het woningtekort en lezen we op NOS dat veel senioren nog niet warmlopen om hun grote huis te verruilen voor een flat. Kom meer te weten in de nieuwe Blik op de Bouw.

 

 

Ruim 2,3 miljard euro voor meer betaalbare nieuwbouw en energiezuinige woningen
Tijdens Prinsjesdag 2021 presenteerde het demissionaire kabinet de Miljoenennota. Voor veel mensen is het lastig om een betaalbare woonruimte te vinden in ons land. Daarom zijn er tot 2030 zo’n 900.000 extra woningen nodig. Om die reden maakt het kabinet de komende jaren ruim € 2,3 miljard vrij, schrijft Vastgoedjournaal. Zo hopen zij de woningbouw én de verduurzaming van bestaande gebouwen verder te versnellen. Voor de bouw van de extra woningen maakt het kabinet de komende 10 jaar jaarlijks € 100 miljoen euro vrij. Met het totale bedrag van € 1 miljard wil het kabinet de bouw van woningen over die gehele periode stimuleren.

Overheden moeten regie op woningmarkt terugnemen
Om het tekort aan woningen aan te pakken, is het noodzakelijk dat het rijk, de provincies en gemeenten de regie op de woningmarkt terugnemen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet het nieuwe kabinet daarom maatregelen nemen om de woningbouw te stimuleren. De VNG stelt dat de trage formatie de woonkoorts verder doet oplopen. Gemeenten krijgen namelijk steeds vaker te maken met wanhopige woningzoekenden. “Alleen met een eensgezinde aanpak kunnen we de woningnood oplossen en mensen een passende huisvesting bieden”, aldus de VNG.

‘Meer nodig dan standaardflatje om ouderen uit te groot huis te krijgen’
Senioren die hun grote woning inruilen voor een kleiner alternatief zodat er plek komt voor jonge gezinnen; dit principe wordt al jaren gezien als een onderdeel van de oplossing voor het woningtekort. Toch komt die doorstroom vrij lastig op gang. In een interview met de NOS zegt economisch geograaf Petra de Jong dat er meer met ouderen moet worden gepraat, en niet over. Uit het interview komt naar voren dat de standaard seniorenwoningen de meeste ouderen niet over de streep trekken. Er is vanuit dat perspectief nog genoeg te winnen. Het helpt bijvoorbeeld om hen bij het gestandaardiseerde proces te betrekken zodat er genoeg personalisatie mogelijk blijft.