Hoe koudwatervrees de woningbouw vertraagt

01 apr 2021 | Nieuwsberichten

Toen ik laatst geïnterviewd werd voor een whitepaper over modulaire bouw, werd er een interessante vraag gesteld. ‘’Modulaire bouw is een belangrijke sleutel voor het oplossen van het woningtekort, waarom wordt er dan nog zo veel traditioneel gebouwd?’’. Die vraag leidt tot een interessant inzicht: heeft de woningbouw last van koudwatervrees?

 

Want de vooroordelen over modulaire bouw die we vaak horen, zoals het idee dat alle modulaire woningen er hetzelfde uitzien en van mindere kwaliteit zouden zijn, zijn al lang en breed weerlegd in de media. Ook onafhankelijke partijen zoals hoogleraren en consultancybureaus laten steeds vaker de voordelen en noodzaak van modulaire bouw zien. Zo verscheen er vorig jaar nog een rapport van ABN-AMRO waarin is berekend dat het aantal nieuwe woningen door modulair bouwen kan stijgen met 40 procent.

De meeste professionals in de bouwwereld hebben volgens mij wel in de gaten dat de sleutel voor het woningtekort in de manier van bouwen ligt. Toch blijven veel opdrachtgevers en aannemers ‘hangen’ in vertrouwde methodes. Misschien is het koudwatervrees, maar ik zeg altijd: ‘’Doe wat je altijd deed en krijg wat je altijd kreeg’’, het bekende citaat van Albert Einstein.

Als we het woningtekort willen oplossen, moeten we nu doorpakken en de manier waarop wij bouwen in ons land drastisch veranderen. Ik begrijp natuurlijk wel dat nieuwe methodes en technologieën tijd nodig hebben om te landen, dat zie je bijvoorbeeld ook bij de elektrische auto. Maar de luxe om de situatie op de woningmarkt nog even af te wachten, hebben we helaas niet. Het woningtekort loopt naar verwachting op tot zo’n 418 duizend woningen in 2025. De gevolgen hiervan in de praktijk zijn groot, denk aan ex-partners die noodgewongen in hetzelfde huis moeten blijven wonen en starters die geen eigen woonruimte kunnen vinden.

Bestuurders van woningcorporaties vragen zich terecht af of ze dit woningtekort kunnen inlopen. Zo vertelde Bas Sievers, Directeur-Bestuurder Woonpartners Helmond, in een interview dat het binnen het MRE (metropoolregio Eindhoven) het doel is om 13.000 betaalbare en energiezuinige woningen te bouwen voor 2035. Maar hij twijfelt of ze dit kunnen realiseren met de traditionele manier van bouwen.

Ik vertrouw erop dat andere methodes als modulaire bouw ook in Nederland steeds gebruikelijker gaan worden. Andere landen bewijzen dat het kan. In Japan is modulaire bouw al jarenlang de norm. In de tussentijd staan we natuurlijk niet stil. Iedere maand verlaat een flink aantal woningen onze fabrieken in Montfoort, Eemshaven en Hulst. Laten we hopen dat we dat we dit gemiddelde in 2021 ruimschoots gaan overstijgen, zodat die voorspelde 40 procent extra woningen realiteit wordt.

 

Bas de Haan, Directeur Woningbouw Jan Snel