Interview: ‘Modulaire Medical Buildings: wel de lusten, niet de lasten’

Interview: ‘Modulaire Medical Buildings: wel de lusten, niet de lasten’

06 okt 2020 | Nieuwsbericht

Zorgvastgoed is gewild. Veel nationale en internationale beleggers zien een vruchtbare toekomst in verzorgingshuizen en care & cure vastgoed, zoals ziekenhuizen en klinieken. En steeds vaker willen de instellingen dit vastgoed als eigendom uit hun boeken, dat zij vervolgens wel weer terughuren van de nieuwe eigenaar. Het onderhoud en beheer ligt dan bij de investeerder.

En daarover sprak Vastgoedjournaal onder andere met Jorrit Janmaat, accountmanager bij modulair bouwer Jan Snel en Jos Lans Business Partner bij Medexs. Deze partners leggen uit waarom modulair bouwen ook voor ziekenhuizen enorm veel voordelen heeft en welke mogelijkheden de eigenaren hebben op dit gebied.

Medical Buildings

Hoewel Medexs gespecialiseerd is in het ontwerpen en inrichten van medisch specialistische ruimtes zoals OK’s, cleanrooms, IC’s en laboratoria, werd het bedrijf steeds vaker benaderd met de vraag of zij geen totaaloplossing konden bieden, door bijvoorbeeld extra ruimtes bij te bouwen. Jos Lans: “Medexs is een medisch interieurbouwer maar geen totaal bouwer. Hiervoor hebben wij de samenwerking opgezocht met Jan Snel. Een betrouwbare partner die al 60 jaar is gespecialiseerd in modulaire bouw. Door de kennis die wij samen in huis hebben kunnen wij als geen ander tijdelijke maar ook permanente oplossingen bieden om de capaciteit van een medical building op te schalen, te herstructureren of complete nieuwbouw te realiseren. Één van de grote voordelen van modulair bouwen is dat je ruimtes volledig naar je eigen hand kunt zetten.” En daar heeft Lans een belangrijk punt te pakken.

Slimmer, sneller, schoner

Hoogtechnologische ruimtes, waar Medexs de volledige inrichting voor kan verzorgen, dienen in het algemeen om de 20 jaar volledig te worden vernieuwd. De techniek veroudert en is tussen de 10 á 15 jaar afgeschreven. Wanneer een operatiekamer zich bijvoorbeeld midden in het ziekenhuis zou bevinden zou een renovatie normaal gesproken veel stof, geluid, overlast en mogelijk productieverlies met zich meebrengen. Met modulaire bouw is het mogelijk om in zo’n geval een vervangende OK tegen of zelfs op het ziekenhuis te laten plaatsen. Jorrit Janmaat: “Bij compleet nieuwe care & cure gebouwen zie je steeds vaker dat hoogtechnologische ruimtes, zoals de OK of laboratoria tegen het ziekenhuis worden aangebouwd. Hierdoor blijft de overlast bij renovatie voor de rest van het ziekenhuis tot een minimum beperkt. Wel de lusten van een nieuwe OK, maar niet de lasten van de verbouwing. Slimmer, sneller en schoner dus. Janmaat voegt hieraan toe: “De nieuwe modules voor de operatiekamer van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam staat nu bijvoorbeeld al klaar in Montfoort. Rond de kerst zal deze compleet gevalideerd worden opgeleverd.”

Wanneer men ziet dat er al turnkey klinieken en ziekenhuizen van 4.000 m2 en groter modulair gebouwd worden, moet je toegeven dat modulaire bouw allang niet meer het stapelen van units is, maar een volwaardige manier van bouwen. Maar welke voordelen heeft modulaire bouw nog meer? Janmaat: “Door te werken met prefab bouwsystemen blijft de overlast zoals geluid en het stof in de fabriek. Wij verzorgen op locatie de afbouw, validatie en oplevering. Prefab modules die we op de bouwplaats monteren en voorzien van technische installaties zoals leidingwerk en elektra. Bij deze manier van bouwen staat alles van tevoren al vast. Wij kunnen hierdoor veel garanties geven. De eigenaar komt achteraf nooit voor financiële verrassingen te staan. Je kunt zeggen dat 90% van het eindresultaat zit in een goede voorbereiding.”

Modulaire bouw draagt bij aan de Green Deal

En ook de CO2-uitstoot is bij modulaire bouw aanzienlijk minder dan bij reguliere bouw. Omdat de systemen in hun geheel naar de bouwplek worden vervoerd zijn er minder bewegingen nodig van leveranciers en personeel. Lans: “Je merkt dat de wil om duurzaam te ontwikkelen ook steeds meer leeft onder onze opdrachtgevers. Dat komt mede door de Green Deal die de zorg heeft ondertekend.” In deze Green Deal staan de doelen beschreven die de zorg tot 2030 moet verduurzamen, waaronder een 49% CO2 reductie in 2030.

Ideaal voor beleggers en ontwikkelaars

Het kan zijn dat een medical building slechts tijdelijk uitbreiding nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het corona noodhospitaal dat Jan Snel en Medexs in twee weken realiseerden in de Rotterdamse Ahoy. Maar ook kiezen ziekenhuizen bij nieuwbouw steeds vaker voor permanent modulair. Dit is vooral voor beleggers interessant. Indien de bestemming wijzigt kun je het gebouw immers snel en eenvoudig ontmantelen, wellicht doorverkopen en de grond is nagenoeg direct bouwklaar voor andere doeleinden. Slimmer, sneller en schoner!

Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/47109/modulaire-medical-buildings-wel-de-lusten-niet-de-lasten

Persoonlijk contact met onze zorg-specialist?

Jeroen Verkleij