Jan Snel gaat 300 studentenwoningen in Eindhoven bouwen in recordtijd

25 jul 2019 | Nieuwsberichten

Eindhoven wordt gezien als een aantrekkelijke plek om te studeren, met als gevolg dat de stad kampt met een tekort aan studentenwoningen. Daarom zocht Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, naar een betaalbare oplossing die in een rap tempo realiseerbaar is. Na onderzoek kwam het bedrijf uit bij Jan Snel, die een samenwerking startten. Het plan is om binnen enkele maanden 300 studentenwoningen te realiseren bij de Berenkuil in Eindhoven, op fietsafstand van de hogescholen en universiteit.

De aanvraag voor dit project kwam binnen in april 2019, waarna de overeenkomst in juli 2019 werd getekend. Naar verwachting worden de eerste nieuwe studentenwoningen in november 2019 opgeleverd. Hiermee heeft deze samenwerking een uitzonderlijk korte doorlooptijd. De vier gebouwen waarin de 300 studentenwoningen worden geplaatst, zijn in eerste instantie gebouwd voor vijftien jaar. Daarna plaatst Woonbedrijf de units op een nieuwe locatie, waar ze een tweede leven krijgen.

De compacte appartementen zijn bedoeld voor internationale studenten die studeren aan de Fontys Hogescholen of aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De studio’s zijn zo’n 18m2 groot en voorzien van een eigen keuken, badkamer en toilet. De studentenwoningen worden gemeubileerd opgeleverd, wat met name voor internationale studenten een groot pluspunt is. De kale huurprijs is ongeveer 400 euro per maand, zodanig dat huurtoeslag kan worden aangevraagd. De gemeenschappelijke ruimtes worden op de benedenverdiepingen gecreëerd, waaronder een wasserette en ontmoetingsruimte.

Een ander mooi kenmerk van dit project is dat de vier gebouwen all-electric worden gebouwd, zonder gasaansluiting. Verwarming en watervoorziening zijn elektrisch en ook worden de gebouwen voorzien van zonnepanelen. Een ander duurzaam aspect van dit project is dat, indien nodig, de gebouwen eenvoudig aanpasbaar en verplaatsbaar zijn. Zo kan er op een flexibele manier worden ingespeeld op de actuele vraag, zonder de gebruikte materialen te verspillen.

Dit project is het bewijs dat samenwerken loont. Mogelijk gemaakt door een goede mindset van alle betrokken partijen, in dit geval de overheid, gemeente, opdrachtgever en leverancier. Alleen dan is dit tempo te volgen en is een dergelijk project met 300 studentenwoningen binnen slechts enkele maanden af te ronden.

Bekijk hier een vergelijkbaar project.