Jan Snel bouwt in vier maanden woningen in aardbevingsgebied

20 apr 2020 | Nieuwsberichten

In het Groningse ’t Zandt hebben verouderde rijtjeswoningen plaats gemaakt voor ruime gezinswoningen en gelijkvloerse woningen. Daarmee is het project van in totaal 21 woningen in minder dan vier maanden opgeleverd.

Aardbevingsbestendig én duurzaam

Opdrachtgever van dit project is Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Belangrijke voorwaarden voor dit project waren dat de woningen aardbevingsbestendig én gasloos zouden worden. Bij de bouw van de woningen is uitsluitend gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen. De woningen voldoen aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen. Ook hebben de woningen infraroodpanelen voor verwarming en een zonneboiler. Jan Snel produceert de woningen in de productiehal in Eemshaven, transporteert deze naar de projectlocatie en levert de woningen woonklaar op.

 

Versteviging van eigen woning

De tijdelijke woningen staan in aardbevingsgebied in Groningen. In dit gebied moeten veel bestaande woningen worden verstevigd omdat deze niet aardbevingsbestendig bleken. Tijdens die verstevigingswerkzaamheden kunnen de huizen vaak niet bewoond blijven. De door Jan Snel gebouwde woningen in ’t Zandt bieden dan onderdak tot de werkzaamheden zijn afgerond en mensen weer naar hun eigen woning terug kunnen keren.

Acht van de opgeleverde woningen zijn twee-onder-een-kapwoningen met vijf slaapkamers, bestemd voor grotere gezinnen. Ook zijn er voor dit project gezinswoningen met drie slaapkamers en gelijkvloerse woningen met één of twee slaapkamers gebouwd. Naar verwachting worden de woningen in de tweede helft van april betrokken door de eerste bewoners.