Jan Snel realiseert 540 woningen in Amsterdam-Noord

03 mei 2019 | Nieuwsberichten

Op het voormalig sportpark Elzenhagen in Amsterdam-Noord is Startblok Elzenhagen begin april woonklaar opgeleverd. Samen met Gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Key en Eigen Haard heeft Jan Snel hier maar liefst 540 woningen ontwikkeld en gebouwd.

De doelgroep voor deze modulaire woningen bestaat uit een mix van werkende jongeren en statushouders. Een belangrijk speerpunt voor Startblok Elzenhagen is duurzaamheid; zo voldoet het project aan de BENG-eisen. De 540 woningen zijn verdeeld over 6 gebouwen.

De semi-permanente woningen werden in lagen opgebouwd. De woonruimtes zijn 20 tot 25 m2 en per gang is er een gemeenschappelijke ruimte beschikbaar voor de bewoners. Alle units zijn zelfstandige woonruimtes en zijn voorzien van een keukenblok, badkamer en toilet. De zes verschillende woongebouwen, bestaande uit in totaal 18.500 m2, werden opgeleverd binnen verschillende fases tussen december 2018 en april 2019.

In een duurzame omgeving werken aan de toekomst
De 540 woonunits in Startblok Elzenhagen bieden ruimte voor 270 jonge statushouders en 270 werkende jongeren, studenten en net afgestudeerden. In Startblok Elzenhagen kunnen zij met elkaar een gemeenschap opbouwen met als doel om statushouders te helpen hun weg te vinden in de Amsterdamse samenleving.

De gestapelde prefab units blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. “Dit past binnen de duurzame ambitie van Jan Snel voor de komende jaren”, vertelt Barry van Wijk, projectleider bij Jan Snel. “Wat bijzonder is aan dit project, is dat de woningen volledig duurzaam gebouwd zijn. Ze zijn uitgevoerd met een EPC van 0.15 en voldoen aan de BENG-eisen. De eisen voor permanente bouw bedraagt de EPC 0.4. Wij scoren dus nog een stuk beter dan de eis. Daardoor is het energiegebruik erg laag.”

De warmte komt uit de grond, pompen werken op zonnepanelen en er is geen gas aangesloten. “Startblok Elzenhagen is een mooi voorbeeld van wat Jan Snel kan realiseren op het gebied van duurzaam wonen voor woningcorporaties. We zijn dan ook erg trots op het feit dat we dit samen met Gemeente Amsterdam, De Key en Eigen Haard binnen een relatief korte tijd hebben gerealiseerd en zo tevens een maatschappelijke bijdrage leveren aan Amsterdam”, vertelt van Wijk.