Jan Snel start met bouw van zorgcomplex Boshuis voor De Wever in Tilburg

23 aug 2021 | Nieuwsberichten

Jan Snel is, in opdracht van zorgorganisatie De Wever uit Tilburg, begonnen met de bouw van een nieuw zorgcomplex. De Wever is de grootste maatschappelijke organisatie in Tilburg gericht op wonen, zorg en welzijn voor ouderen. De stichting heeft ca. 2850 personeelsleden, 1150 vrijwilligers en 2300 bewoners, verspreid over 15 locaties. Het nieuwe zorgcomplex met 128 zorgappartementen en een totaal vloeroppervlakte van ca. 9.000 m² aan de Bredaseweg, genaamd Boshuis, wordt naar verwachting begin volgend jaar opgeleverd en biedt huisvesting aan bewoners uit verschillende woondoelgroepen.

Lommerrijke ligging
Dit bosrijke gebied, net buiten het centrum van Tilburg, is de ideale locatie voor een modern complex met veel natuurlijke elementen. Zo sluit het nieuwe gebouw, ontworpen door architectenbureau Van Aken, straks volledig aan op de groene en bruine kleurtinten uit de omgeving. Op de gevels van het pand wordt bijvoorbeeld een verticale, houten lattenstructuur aangebracht. Tegelijkertijd zorgt het houten materiaal voor een rustige uitstraling die past bij de sfeer van de rest van de bosrijke locatie.

Ontwerp voor optimale zorg
Door gebruik te maken van een zogenaamde kamstructuur komt de omringende natuur ook binnen het gebouw goed tot zijn recht. Daarnaast zorgt deze opbouw ervoor dat specifieke woongroepen bij elkaar geclusterd zijn, wat efficiënter is voor de zorgverleners en eventuele risico’s, zoals verdwalen, voorkomt. Het nieuwe zorgcomplex telt meerdere bouwlagen voor de woonzorggroepen. Op de begane grond worden verschillende binnenhofjes en -tuinen aangelegd tussen de ‘inhammen’ van de kammen. Hier kunnen de bewoners genieten van de natuur terwijl ze duidelijk zichtbare looproutes volgen.

Complete modules
Terwijl de locatie aan de Bredaseweg bouwrijp wordt gemaakt, start de bouw van de woningmodules in de fabriek van Jan Snel. Deze modules worden in de fabriek zoveel mogelijk voorbereid. Daarna worden de modules compleet met binnenwanden en installaties naar de locatie getransporteerd. Vervolgens worden de woningen op de bouwlocatie afgemonteerd, ingericht en voorzien van werkende nutsaansluitingen.
“Het oogpunt van de bewoners en medewerkers vormt voor ons het vertrekpunt. Het nieuwe complex dient een thuis te zijn, een veilige leefomgeving en een prettige werkplek. Om dat als producent van modulaire huisvesting goed in te kunnen vullen, betekent het dat we de doelgroepen goed moeten begrijpen en kennen. Met onze jarenlange ervaring in de zorg is dat zeker het geval. Daarom zijn we trots een bijdrage te leveren aan dit project”, vertelt Bas de Haan, Directeur Woningbouw bij Jan Snel.