Startblok Elzenhagen: een duurzame community

portfolio

Startblok Elzenhagen: een duurzame community

Achtergrond

In augustus 2018 is Jan Snel op verzoek van woningbouwcorporaties De Key en Eigen Haard uit Amsterdam begonnen aan woonproject Startblok Elzenhagen, een duurzame community voor 540 jongeren en statushouders.

Uitdaging

Met Startblok Elzenhagen willen Eigen Haard en De Key voorzien in een goede start voor jongeren die hun eigen land moesten ontvluchten en Nederlandse jongeren die op zoek zijn naar een geschikte woning in Amsterdam. Het gaat om werkende, studerende en werkzoekende jongeren. In Startblok Elzenhagen kunnen zij samen een hechte community vormen. Het biedt Nederlandse jongeren een opstapje naar het echte leven en statushouders integreren tegelijkertijd sneller in de Amsterdamse samenleving

Oplossing

De honderden zelfstandige appartementen zijn, na het winnen van de aanbesteding, door Jan Snel in zes losse gebouwen op het terrein neergezet. Allemaal in gestapelde bouw en opgetrokken uit units van ongeveer twintig tot vijfentwintig vierkante meter groot, met een eigen keuken en badkamer. Per afdeling is er een gemeenschappelijke ruimte. Op het complex komen later nog gemeenschappelijke voorzieningen voor de verschillende woongroepen. De gestapelde kant-en-klare units blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. Dit past uitstekend binnen de ambitie van Jan Snel. “We bouwen snel, modulair en circulair”. “Onze gebouwen worden geproduceerd en voorbereid in de fabriek, met eigen vervoer geplaatst op locatie en na gebruik weer gedemonteerd en hergebruikt.

De jongerenwoningen hebben het energielabel BENG, “Bijna Energie Neutraal Gebouwd”. Daarbij zijn de nieuwste technieken gebruikt. Vloerverwarming verwarmt de woningen in de winter en werkt als koeling in de zomer. De woningen zijn gasloos, hebben een warmte-koude opslaginstallatie en de warmte wordt uit de grond gehaald. De warmtepompen werken op stroom uit zonnepanelen, er is goede isolerende gevelbekleding ingezet en het douchewater kan worden hergebruikt. Het energieverbruik van het gebouw zelf komt dicht bij het nulpunt.

De panden zijn in opdracht van de Amsterdamse corporaties Eigen Haard en De Key als uitbreidingsproject geplaatst voor een periode van twaalf tot vijftien jaar. “Mocht het zijn dat ze juist voor een veel kortere periode gebruikt worden, dan zijn de units zo opgebouwd dat ze ook weer gedemonteerd en op andere plekken ingezet kunnen worden. Volledig flexibel en verplaatsbaar, geen probleem!”

 • Duur

  ca. 9 maanden

 • Grootte

  18.500 m2

 • Type

  Wonen

 • Opdrachtgever

  Woningcorporaties De Key en Eigen Haard

 • Gebruiker

  Studenten, werkzoekende, statushouders

portfolio

Neem contact met ons op

Ik ga akkoord met het privacystatement