Wasa Student Village

portfolio

Wasa Student Village

Achtergrond

Na de financiële crisis van 2008 kwamen veel kantoren rondom station Sloterdijk in Amsterdam leeg te staan, waarop de gemeente Amsterdam het bestemmingsplan heeft aangepast naar niet alleen hotel- en kantorenwijk, maar ook woonwijk. Geïnspireerd door eerdere modulaire bouwprojecten, ontstaat het idee om een tijdelijke campus te bouwen.

Uitdaging

Doordat de spoorlijn op slechts 15 meter afstand ligt van de bouwplaats, moet er rekening worden gehouden met het treinverkeer. Daarnaast moesten de behoeften van de verschillende bewoners worden meegenomen; zowel jongeren, nationale en internationale studenten en jonge statushouders. Het gaat bovendien om een tijdelijke invulling, voor maximaal vijf jaar.

Oplossing

In november 2017 wordt het nieuwe Wasa Student Village opgeleverd. De studio’s voor het studentendorp omvatten een complete wooneenheid van drie bij zes meter, inclusief keuken en badkamer met toilet. De wooneenheden zijn gebouwd in de fabriek van Jan Snel in Montfoort. Met een productie van zes modules per dag ging dat in een rap tempo. De woningen kunnen eenvoudig ontmanteld en ergens anders weer neergezet worden, als de gemeente Amsterdam toe is aan de permanente bebouwing bij Sloterdijk.

Voordeel

In slechts vier maanden tijd werd dit complex compleet gebruiksklaar opgeleverd. Het geeft een campusgevoel doordat het beschikt over een horecagelegenheid en centrale wasruimte en biedt onderdak aan onder meer studenten van de Universiteit van Amsterdam. Zo draagt het bij aan het oplossen van de hoge woningnood in de hoofdstad. Het dorp biedt, verdeeld over zeven gebouwen, plaats aan 358 studenten en statushouders. Door deze mix krijgt de integratie binnen de maatschappij van deze laatste groep een boost.

 • Duur

  4 maanden

 • Grootte

  358 woningen

 • Type

  Gestapelde bouw

 • Opdrachtgever

  Porten Development

 • Gebruiker

  studenten & jonge statushouders

 • Bruto vloeroppervlakte

  ca. 7500 m2

portfolio

Neem contact met ons op

Ik ga akkoord met het privacystatement