Aardbevingsbestendig wonen in Groningen

Aardbevingsbestendig wonen in Groningen

23 december 2019 |

Jan Snel schiet te hulp bij de vraag naar aardbevingsbestendige woningen in Groningen. In razendsnel tempo zet Jan Snel, onder leiding van Harold Mulder, Projectleider, verschillende tijdelijke bouwprojecten neer. Op deze manier kunnen huishoudens veilig hun huis herstellen en aardbevingsbestendig maken.

Door de zware kracht van de aardbevingen zijn in Groningen veel huizen aangetast. Om de mensen van deze huishoudens toch een veilig onderkomen te bieden worden er tijdelijke woningen neergezet door de gemeentes. Hierin kunnen zij hun dagelijkse leven voortzetten tijdens het herstellen van hun vaste woning. De woningen zijn compleet ingericht om de bewoners van alle gemakken te voorzien. Daarnaast is er in elke woning een keuken aanwezig. De keuken beschikt over een scala aan keukenapparatuur. Hierdoor kunnen bewoners vanaf dag 1 hun maaltijden bereiden. Ook de slaapkamers worden ingericht met alle benodigdheden, zoals bedden en kasten. In de woonkamer is een huiselijke sfeer aangebracht door gebruik te maken van diverse meubels. Verder beschikt de woning over een luxe badkamer en sanitair. Het pand is afgewerkt met een gevel, waardoor het een natuurlijke look en feel krijgt. De NPR-richtlijnen waaraan de modules voldoen, maken dat de tijdelijke woningen bestand zijn tegen de kracht van een aardbeving. Van groot belang, gezien het feit ook deze woningen in het aardbevingsrisico gebied staan.

Voor de aansluiting op water en elektra diende deze voorzieningen voorafgaand aan de bouw te worden neergelegd. In samenwerking met onze vaste partners kon dit snel gerealiseerd worden. Met het modulaire bouwsysteem van Jan Snel worden de units geheel geprepareerd aangeleverd op locatie, waardoor van bouwoverlast niet of nauwelijks sprake is.

Het modulaire bouwsysteem van Jan Snel geeft niet alleen antwoord op de vraag naar snelle huisvesting. Ook biedt het een duurzame oplossing. Na gebruik worden de woningen gedemonteerd en krijgen zij een nieuwe gebruikersfunctie. Op deze manier draagt Jan Snel bij aan de circulaire economie.