Modulair bouwen

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een vooruitstrevende bouwtechniek waarbij volledig uitgeruste modules in onze eigen fabrieken worden geproduceerd en op locatie tot één gebouw worden samengevoegd. In tegenstelling tot traditionele prefab bouw, waar enkel losse elementen worden gefabriceerd, omvatten modulaire projecten complete modules, wat tot 50% tijdsbesparing oplevert. Deze modules worden ook wel 3D of volumetrisch genoemd.

Op de bouwplaats worden de modules met kranen gestapeld en samengevoegd, gevolgd door de aansluiting van mechanische, elektrische en loodgieterssystemen en buitenbekleding. Modulair bouwen belichaamt de toekomst van efficiënte, flexibele en duurzame bouwprojecten.

Modulair bouwen is slimmer, sneller én schoner

Bij Jan Snel omarmen we modulair bouwen als een duurzame en efficiënte aanpak. We hanteren een gestandaardiseerd proces onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor we volledige controle hebben over aanvoerlijnen en productie. Dankzij gestandaardiseerde procedures, automatisering en robotisering in onze Nederlandse fabrieken realiseren we aanzienlijk hogere arbeidsproductiviteit. Onze kortere ontwerpfase stelt ons in staat om sneller te starten met de bouw, terwijl de afbouwtijd op locatie wordt geminimaliseerd. Externe factoren, zoals weersomstandigheden en arbeidskrachten, spelen nauwelijks een rol. Dit resulteert in een consistente levering van hoogwaardige projecten en een tijdsbesparing van 30-50%.

We leggen een sterke nadruk op duurzaamheid door materialen te hergebruiken en met het oog op de toekomst te bouwen. Hierdoor wordt onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleind in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Geïndustrialiseerd modulair bouwen vermindert de CO2-uitstoot tot wel 50% per project. Als een gebouw niet meer aan de huidige behoeften voldoet, krijgen de elementen een tweede leven in een andere opstelling of op een nieuwe locatie. Zo wordt maar liefst 80% van de componenten in modulaire bouw hergebruikt. Deze aanpak creëert niet alleen waarde, maar levert tevens aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen op voor zowel Jan Snel als Nederland. Ontdek de voordelen van ons duurzame modulaire bouwsysteem.

skelet van modulaire unit in de werkplaats van Jan Snel
Specialist staat u graag te woord

“Modulair bouwen leidt tot 50% minder CO2-uitstoot per project. Ook duurzame huisvesting voor uw bedrijf? Neem contact op.”

Lars van Zandwijk, Hoofd Commercie Unitbouw
Neem contact op
Lars staat u graag te woord

Industrialisatie: de toekomst van de bouw

Jan Snel leidt de duurzame ontwikkeling van modulaire bouw in Nederland. Onze innovatieve aanpak biedt aanzienlijke voordelen voor verschillende sectoren, zoals modulaire kantoor- en bedrijfsgebouwen, onderwijsinstellingen, industrieën en noodhuisvesting. Jan Snel levert op maat gemaakte modulaire bouwoplossingen voor diverse behoeften. Neem contact met ons op en ontdek de duurzaamheid en efficiëntie van modulair bouwen.

De voordelen van modulaire bouw

Slimmer bouwen
Doordat modulaire bouwprojecten grotendeels gestandaardiseerd zijn, liggen de faalkosten laag. Er is weinig tot geen reparatiewerk nodig om fouten in de planning, het ontwerp of de uitvoering te herstellen. Panden worden hierdoor aanzienlijk eerder opgeleverd waardoor het rendement van de opdrachtgever stijgt. Het productiewerk gebeurt grotendeels in de fabriek, waardoor overlast op locatie voor omwonenden beperkt blijft. Daarnaast zijn er minder transportbewegingen nodig voor het vervoer van de modules. Modulaire gebouwen zijn bovendien demontabel. Dat wil zeggen dat de modules op elk gewenst moment uit elkaar kunnen worden gehaald. Vervolgens kunnen de modules in een andere functie of indeling worden hergebruikt, geheel afhankelijk van de vraag van de klant. Door modulair te bouwen is uw huisvesting heel flexibel, of het nu om functie- of locatiewijzigingen of op- of afschalen gaat.

Sneller bouwen

Externe factoren zoals het weer of de beschikbaarheid van mankracht spelen geen rol. Daardoor wordt de bouwtijd met wel 30 tot 50 procent teruggebracht in vergelijking met traditionele bouw. Niet voor niets zijn wij Jan Snel!

Schoner bouwen
Modulaire systeembouw creëert aanzienlijk minder afval doordat het gros van de materialen kan worden hergebruikt. Projecten verbruiken bovendien minder CO2 omdat er minder transportbewegingen nodig zijn.

Bouwproces

Modulaire gebouwen verschillen aan de buitenkant bijna niet van traditionele bouwmethodes. Sterker nog, veel opdrachtgevers zien het verschil niet in de uitstraling en het eindresultaat. Daarnaast weet ook de architectuurbranche Jan Snel steeds makkelijker te vinden en voldoen de modulaire en traditionele bouw aan dezelfde eisen van het Bouwbesluit.

Materialen
Over het algemeen gebruiken zowel de modulaire als traditionele bouw dezelfde materialen. Ook modulaire panden zijn immers onderheid met betonnen heipalen en voorzien van een betonnen fundering. Het verschil zit dan ook voornamelijk in de manier van bouwen.

Betonnen vloeren en staalconstructies
De betonnen vloeren en staalconstructies worden in de fabriek van Jan Snel gemaakt. De vloer en staalconstructie vormen de basis voor alle modules die compleet op de bouwlocaties worden aangeleverd. Intussen worden ook de technische installatie en voorzieningen in de fabriek afgewerkt. Aan de buitenzijde plaatst Jan Snel gevelmateriaal naar keuze. Bijvoorbeeld metselwerk, composiet of hout.

Veiligheid, snelheid en kwaliteit
De fabriekshallen van Jan Snel zijn zo ingericht dat productiemedewerkers veilig, efficiënt en zonder ongemakken hun werk kunnen doen. Ze worden daarbij niet gehinderd door weersinvloeden zoals vorst of regen, wat de bouwsnelheid en kwaliteit ten goede komt.

Opslag en transport
De modules worden vervolgens opgeslagen op drie productielocaties in Nederland (Montfoort, Eemshaven of Hulst). Vanuit deze plekken organiseert Jan Snel met eigen vervoer het logistieke proces naar de bouwlocatie.

Kwaliteit van modulair bouwen

Modulaire bouw had lange tijd een tijdelijk karakter. Tegenwoordig is niets minder waar. Door de grote ontwikkelingen in de modulaire bouwsector is de kwaliteit van modulaire bouw nu zelfs vaak beter dan de kwaliteit van traditioneel gebouwde bouwwerken.

De modulaire bouwsector maakt gebruik van dezelfde hoogwaardige materialen als de traditionele bouwsector waardoor er eenvoudig kan worden voldaan aan de eisen van de klant en het Bouwbesluit.

Het comfort in de gebouwen is eveneens enorm verbeterd. Goede isolatie maakt het voor Jan Snel mogelijk om bijvoorbeeld nul-op-de-meter-gebouwen te realiseren. Het gevolg is niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar ook een lage energierekening. Hoogbouw is overigens ook geen probleem: de bouwwerken van Jan Snel reiken tot wel 12 verdiepingen hoog.

Circulariteit

Circulair bouwen betekent dat alle producten, materialen en grondstoffen telkens kunnen worden hergebruikt. Hierdoor blijft hun waarde zo veel mogelijk behouden. Dit noemen we de gesloten kringloop. Bij het gebruik van materialen wordt niet alleen naar herbestemming en hergebruik gekeken, maar ook naar de afkomst. Zo maken we de milieu-impact van een product inzichtelijk van de wieg tot het graf. Jan Snel heeft de ambitie uitgesproken om binnen enkele jaren volledig circulair te produceren en te bouwen. En daarmee zijn we goed op weg: door onze modulaire bouwmethode zijn we in staat de CO2-uitstoot per project te halveren!

Meer over de voordelen van circulair bouwen

De voordelen van circulair bouwen

Als we het over circulair hebben, dan bedoelen we dat bouwmaterialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Van grondstof tot complete modules. De voordelen van circulair bouwen zijn eindeloos. We lichten er een aantal uit:

  • Leent zich perfect voor hergebruik
  • Materialen behouden hun waarde
  • Modules eenvoudig af te breken en weer op te bouwen
  • 50% CO2-reductie vergeleken met traditionele bouw
  • Bouwproces 30 tot 50% sneller
onderdelen van modulaire units

De schonere toekomst is circulair

De uitdaging is om in elke stap van het bouwproces waarde te creëren. Als bouwbedrijf zijn we zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we op het gebied van duurzaamheid maken. Daarom blijven we duurzame grondstoffen en producten hergebruiken en bouwen we energiezuinig.

Zo behouden we waarde én creëren we meerwaarde voor elk project, elke opdrachtgever en de wereld om ons heen. Door de gehele vastgoedsector mee te krijgen in onze duurzaamheidsinspanningen kunnen we de verdere benodigde stappen zetten om een duurzame toekomst te bouwen.

Je bent wellicht ook geïnteresseerd in

Laat u hier inspireren door een greep uit al onze uitgevoerde opdrachten, van groot tot klein. Samen met u bedenkt ons team een passende oplossing bij al uw huisvestingsvragen.

Ontdek hoe we u kunnen helpen. Neem contact op.

  • Voor al uw vragen over onze huisvestingsoplossingen
  • Snel contact met een van onze specialisten
  • Vul het contactformulier in of bel ons direct
Neem contact op
Lars staat u graag te woord
Specialist staat u graag te woord
Lars van Zandwijk Hoofd Commercie Unitbouw