Brandweerkazerne Naaldwijk

Brandweerkazerne Naaldwijk

Toekomstbestendige kazerne voor Naaldwijkse brandweerlieden. Genoeg wensen om in te voorzien en in principe geen tijd om te verliezen.

Overheid

Over de jaren heen hebben er flink wat verschuivingen plaatsgevonden binnen de gemeente Naaldwijk. Oude gebouwen zijn gesloopt en tegelijkertijd zijn veel inwoners op zoek naar een plek om te wonen in de stad. Ook voor de brandweerkazerne wordt er naar een nieuwe locatie gezocht; de huidige kazerne is allesbehalve bruikbaar meer. Genoeg wensen om in te voorzien en in principe geen tijd om te verliezen. Toch heeft het nog even geduurd voordat de gemeente Naaldwijk uitkwam bij Jan Snel. Het was namelijk niet direct duidelijk wat ze wilden doen met de brandweer en hun kazerne.

Na een aanbesteding vanuit de gemeente is deze aan Jan Snel gegund. Het voortraject heeft misschien wat langer mogen duren, maar na het gunnen van de aanbesteding, zat de vaart er direct in. Samen met de gebruikers van het pand is er gekeken naar alle wensen. Deze zijn geïnventariseerd en waar mogelijk ook daadwerkelijk toegepast in het ontwerp van het gebouw. Hierdoor hebben de korpslieden veel inspraak in het uiteindelijke pand waar ze gebruik van maken. Een kleine maand na het uitzetten van de nieuwbouw voor de brandweerkazerne begon het plaatsen van de eerste flexibele Movix-systemen van Jan Snel die zijn geselecteerd voor de semipermanente kazerne. Er is gebruik gemaakt van een combinatie aan technieken. Allereerst systeembouw – met het Movix-systeem – voor de kleedruimtes, kantoren en instructieruimtes. Daarnaast is er gebruik gemaakt van traditionele opbouw voor onder andere de stallingsgarage, deze bestaat uit een staalconstructie met een sandwichgevel.

Samen met eindgebruikers

Omdat de kazerne in eerste instantie gebruikt wordt door de brandweer van Naaldwijk, is met name de afwerking een belangrijke fase binnen het project. De brandweerlieden hebben namelijk een breed scala aan allerhande installaties nodig voor hun werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan afzuigingsinstallaties in de remise voor uitlaatgassen wanneer de brandweerwagen stationair draait of installaties waarmee apparatuur opgeladen kan worden. Een ander element is de vloeistofdichte vloer van de stallingsgarage om de grond onder het pand schoon te houden. Ook is er vanuit alle partijen aan de duurzaamheid van het gebouw gedacht. Zo liggen er op het dak verschillende zonnepanelen om energie op te wekken. Aan de linkerzijde van het gebouw zitten zelfs drie vleermuiskasten omdat het gebouw op de aanvliegroute van de vleermuis staat.

Er is dus veel aandacht besteed aan de juiste invulling en indeling van het gehele pand, met hele blije eindgebruikers als resultaat. Projectmanager Jelco Knoop licht toe: “Het was een mooi en uitdagend project om te realiseren. Zeker gezien de functie van het gebouw, een brandweerkazerne met uitrukhal, is het een bijzondere klus geworden.” De brandweerlieden hebben allemaal actief mogen meedenken in dit proces. Daarmee is het voor alle leden van de vrijwillige brandweer ook een erg persoonlijk project geworden. Ze hebben door het hele traject een bijzondere verbinding met het gebouw gekregen. Een pand waar ze dagelijks werkzaam zijn en dus veel tijd zullen doorbrengen.

Bouwtijd

4 maanden

Type

Combinatie van Movix-systemen en traditionele bouw

Opdrachtgever

Gemeente Naaldwijik

Gebruiker

Brandweer Naaldwijk

Persoonlijk contact met onze specialist?

Hans van der Neut
Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.