Onderzoek toont aan: 80 procent materialen Jan Snel is herbruikbaar
Montfoort, 7 maart 2023 – Ruim 80 procent van de bouwmaterialen van Jan Snel wordt hergebruikt. Dat blijkt uit een analyse van Sloopcheck, een start-up die is gespecialiseerd in hergebruik van materialen en afval.
Minimale verspilling van materialen
Jan Snel maakt gebruik van modules; standaard gefabriceerde bouwelementen die op de bouwplaats snel en gemakkelijk in elkaar worden gezet. Tijdens de analyse van Sloopcheck zijn zes projecten bekeken, die varieerden van 14 tot 190 modules en tussen de 1-4 jaar. Het demonteerproces van Jan Snel is grondig onderzocht. Hieruit wordt geconcludeerd dat maar 8 procent van de bouwmaterialen niet direct herbruikbaar wanneer het gebouw wordt gedemonteerd. De modules die vervolgens in de fabriek aankomen, en dus nog voor 92 procent bestaan uit de oorspronkelijke materialen, worden opgeknapt. Uit aanvullende berekeningen blijkt dat tijdens dit proces 87 procent van de materialen opnieuw wordt gebruikt. Hieruit wordt geconcludeerd dat 80 procent van de modules een nieuw leven krijgt.
De focus op duurzaamheid
Duurzaamheid en circulariteit staan hoog op de agenda van Jan Snel. Het modulaire bouwbedrijf publiceerde eerder dit jaar een onderzoek waaruit bleek dat modulaire bouw voor 50 procent minder CO2-uitstoot zorgt in vergelijking met traditionele bouw. Beide onderzoeken tonen aan dat er op een snelle manier ingespeeld kan worden op de huidige vraag naar woningen, zonder in te leveren op duurzaamheid.
“De nauwkeurige analyse van Sloopcheck onderbouwt onze duurzaamheidsvisie, die wij ook toepassen bij de demontage van onze modules”, vertelt Simone van Wijk, Head of Sustainability bij Daiwa House Modular Europe. “Onze modules zijn ontworpen om slimmer, sneller en schoner te kunnen bouwen; we zorgen er hierbij voor dat zo min mogelijk materiaal verloren gaat. Het feit dat we nu nieuwe mogelijkheden identificeren, betekent dat we op nog meer materialen kunnen verduurzamen.”
Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europe zegt: “Onze samenwerking met Sloopcheck laat zien dat onze duurzaamheidstrategie vruchten afwerpt. Bij de manier waarop wij te werk gaan, hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel. Het is mooi om te zien dat dit ook uit de analyse blijkt. Met deze inzichten kunnen we niet alleen het opbouwen van onze modules, maar ook het demonteren ervan, zo duurzaam mogelijk laten verlopen. We streven ernaar om ons mooie resultaat van 80 procent de komende jaren alleen maar te verbeteren.”
Voor meer informatie over duurzaamheid en circulariteit kan je contact opnemen met Simone van Wijk via s.van.wijk@dhme.eu.