Een tijdelijk onderkomen voor de Brandweer in Amsterdam-Amstelland

Een tijdelijk onderkomen voor de Brandweer in Amsterdam-Amstelland

26 jun 2024 | Nieuwsbericht

Dit jaar mochten wij opnieuw samenwerken met de Brandweer in Amsterdam aan een innovatief en uitdagend project. We werkten nauw met ze samen om een tijdelijk pand voor de brandweerlieden van Kazerne Hendrik aan de Rozengracht mogelijk te maken. Hun originele pand moet namelijk een broodnodige renovatie ondergaan. Bram Tromp, Coördinator Bureau Vastgoed en Projectleider Nieuwbouw bij Brandweer Amsterdam-Amstelland, vertelt ons meer over dit unieke project. 

Flexibele oplossingen voor tijdelijke nood 

De renovatie van Kazerne Hendrik is een ingrijpende operatie die ongeveer anderhalf jaar zal duren. “Dit pand is namelijk midden jaren ’80 gebouwd en was wel toe aan een upgrade,” legt Bram uit. Om ervoor te zorgen dat de brandweer tijdens deze periode operationeel blijft, was een tijdelijke verplaatsing noodzakelijk. En hier komt onze expertise in modulaire bouw om de hoek kijken. 

De units die we voor dit project gebruiken, hebben al een geschiedenis van betrouwbare dienst bewezen. De units zijn –na eerdere dienst- tijdelijk in opslag geweest bij onszelf. Hetzelfde pand heeft namelijk een tijdlang op het Museumplein gestaan. “In het verleden hebben we ook met Jan Snel samengewerkt voor een tijdelijke brandweerkazerne.” weet Bram te vertellen. Deze specifieke units zijn dan ook bedoeld voor dergelijke locaties. Het hergebruik van deze modulaire units biedt een duurzame en efficiënte oplossing voor de tijdelijke huisvesting van de brandweer. 

Uitdagingen van de Locatie 

Het plein, de bekende ‘Appeltjesmarkt’ aan de Elandsgracht, waar het tijdelijke pand nu staat bood een unieke set uitdagingen. Door de status van de grond mochten er niet in de grond geboren worden, wat betekende dat de fundering bovengronds moest worden aangelegd. “Hierdoor krijg je een verhoging, door de betonnen platen en blokken die worden gebruikt als fundering,” legt Bram uit. “Dit was ook het geval toen we eerder met dit pand op het Museumplein stonden.”  

Een andere uitdaging was het behoud van de bomen op het plein. “De bomen op het plein zijn belangrijk voor de gemeente Amsterdam, dus die moesten blijven staan,” vertelt Bram. Het manoeuvreren en plaatsen van de units tussen de bomen vereiste precisie en zorgvuldige planning. “Uiteindelijk kwam er een akkoord om enkele uitstekende takken te mogen snoeien.” Zo konden we toch op een veilige manier het pand op haar plek krijgen. 

Samenwerking en snelheid 

Het project vroeg om nauwe samenwerking en snel schakelen. “Het was nogal een geregel om het mogelijk te maken en uiteindelijk begon de tijd te dringen,” zegt Bram. Dankzij de goede contacten met onze projectleiders konden we echter efficiënt werken. “Soms ging het zelfs een beetje te snel voor de gemeente,” voegt Bram glimlachend toe. Het bepalen van de locatie voor de tijdelijke kazerne was een cruciale stap. “Je moet rekening houden met de uitrijtijden, dus hadden we een specifieke zoekcirkel om de kazerne zelf heen. Dat zorgde ervoor dat we weinig locaties hadden om de tijdelijke kazerne mogelijk te maken. En deze locatie uiteindelijk mogen gebruiken had nog best wat voeten in de aarde.” 

Een nieuw tijdelijk onderkomen 

Inmiddels is alles gereed en zal de brandweer eind mei verhuizen naar het nieuwe, tijdelijke pand. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Brandweer Amsterdam-Amstelland en Jan Snel, kunnen de brandweerlieden hun belangrijke werk voortzetten in een veilige en functionele omgeving, terwijl hun originele kazerne een welverdiende renovatie ondergaat. 

Bij Jan Snel zijn we altijd blij om deel uit te maken van dit soort belangrijke project en kijken we uit naar de positieve impact die onze modulaire oplossingen voor onze diverse klanten kunnen bieden. Door samen te bouwen we zo aan een veilige en veerkrachtige toekomst voor de brandweer hopen we een kleine bijdrage aan het veilig houden van de gemeenschappen die zij beschermen. 

Meer weten over het plaatsen van tijdelijke kazernes?

Hans van der Neut