Vrijstaande wisselwoningen geplaatst in Noord-Oost Groningen

24 jun 2021 | Nieuwsberichten

In Noordoost-Groningen dient een groot aantal woningen herstelt te worden na aardbevingsschade. Bedrijfsbureau BI heeft de taak gekregen om 1150 woningen te versterken. Een deel van deze woningen is tijdelijk onbewoonbaar, waaronder vrijstaande woningen en boerderijen. Om ervoor te zorgen dat deze bewoners niet voor bepaalde tijd te ver van hun huidige woning moeten verblijven verzorgt Jan Snel tijdelijke huisvesting bij mensen op hun eigen terrein of in een woonpark, zoals in Appingedam, Lellens, Stedum en Delfzijl.

De vier verschillende type woningen (A: 6x12m, B: 6x15m, C: 6x18m en D: 6x24m) hebben een tijdelijke functie en zijn ontworpen om snel geplaatst en gedemonteerd te kunnen worden. Speelse accenten, zoals een veranda met puntdak en houten geveldelen geven de woning een permanente look en feel. De woningen worden gestoffeerd opgeleverd, met een volledig werkende keuken, badkamer en gordijnen. De inventaris van de bestaande woning wordt meeverhuisd naar de tijdelijke woning zodat men zoveel mogelijk het gevoel van thuis creëert in de periode dat zij in de tijdelijke woning verblijven.

De woningen worden in de fabriek voorbereid. Tegelijkertijd wordt het voorbereidende proces op de bouwlocatie uitgevoerd. In Appingedam heeft Jan Snel in slechts 5 weken tijd 10 woningen gebouwd.

De woonparken in Appingedam, Lellens, Stedum en Delfzijl zijn geheel zelfvoorzienend en beschikken over een vuil watertank, vers watertank en generator met accupakket. Daarnaast zijn alle woningen voorzien van zonnepanelen, zodat de generator alleen aanslaat tijdens piekmomenten. Zo hoeven er geen graafwerkzaamheden verricht te worden en kan een locatie relatief snel teruggebracht worden in de oude staat. De woningen gaan na demontage weer terug naar de fabriek en worden op een andere locatie ingezet als school, kantoor of tijdelijke woning.

Het concept van deze tijdelijke modulaire woningen en de mobiele nutsvoorzieningen zijn in samenwerking met de opdrachtgever tot stand gekomen.