Eerste units voor tijdelijke school in Medemblik geplaatst

Eerste units voor tijdelijke school in Medemblik geplaatst

11 mrt 2024 | Nieuwsbericht

Op dinsdag 5 maart zijn de eerste van de in totaal 75 units geplaatst voor een tijdelijke school in Medemblik. Jan Snel helpt gemeente Medemblik en haar scholen meer flexibiliteit te bieden door middel van tijdelijke onderwijshuisvesting. De geplaatste units dienen als onderkomen tijdens verbouwwerkzaamheden van een aantal scholen. 

De gemeente wil de komende 15 jaar haar scholen vernieuwbouwen naar de huidige norm, de eerste drie scholen op de planning zijn de Meridiaan, Jozefschool en de Maria Bernadetteschool. Tijdens deze werkzaamheden moeten de lessen uiteraard wel door kunnen gaan. De gemeente zocht dan ook naar een manier om de komende jaren een slimme oplossing te kunnen bieden voor de gevarieerde vraag naar tijdelijke huisvesting. Vanuit Jan Snel hebben wij hier een passende oplossing kunnen bieden in de vorm van een school bestaande uit 15 lokalen en een nevenruimte welke hoog scoort op het frisse scholen advies vanuit de overheid.

Een flexibel schoolgebouw

Naast dat het een oplossing is voor de huidige situatie, hebben onze huisvestingsoplossingen een uniek aspect, namelijk flexibiliteit. Eric van Es, Huisvestingsadviseur bij Jan Snel, weet meer te vertellen over de door de gemeente aangeschafte units: “De gemeente heeft een mooie langetermijnvisie: de tijdelijke huisvesting die nu wordt gerealiseerd zal in de toekomst meermaals verplaatst worden. Hierbij kan de omvang van de scholen naar wens worden op- en afgeschaald.” Mogelijk gemaakt door het toepassen van een hoogwaardig type units en installaties. Wethouder Onderwijshuisvesting van de gemeente Medemblik, Gerben Gringhuis, was tijdens het plaatsen van de eerste gebouwen ook aanwezig. “De tijdelijke school kan flexibel worden ingezet en ook als tijdelijke onderkomen dienen tijdens verbouwwerkzaamheden van andere scholen in onze gemeente.”  

Wat Eric betreft krijgt de gemeente met dit schoolgebouw een moderne en zeer flexibele oplossing. “Naast dat de units eenvoudig verplaatsbaar zijn is er ook rekening gehouden met decentrale installaties per lokaal. Dit zorgt ervoor dat tijdens de toekomstige verplaatsingen veel tijd en kosten worden bespaard, omdat op dit vlak geen aanpassingen benodigd zijn. Hiermee kan dit pand van 75 units worden opgesplitst in verschillende kleinere scholen, wat dus ook gaat gebeuren de komende 15 jaar.”  Een slimme investering dus. 

Samen tijdelijke leslokalen realiseren

Wethouder Gerben Gringhuis was die dag ook erg te spreken over hoe de gekozen oplossing tot stand is gekomen: “Dit is een waardevol moment. Samen met de schoolbesturen hebben wij hard gewerkt aan een plan voor toekomstbestendige schoolgebouwen in onze gemeente.” Die dag werd een belangrijke stap genomen in het proces naar de toekomstbestendigheid van de schoolgebouwen in de gemeente. “De scholen, FC Medemblik, bouwbedrijf Jan Snel en Loonbedrijf C. Wit & zn hebben daar allemaal een rol in gespeeld. Die samenwerking is ontzettend fijn” – aldus wethouder Gringhuis.  

Ook Eric van Es is erg te spreken over de goede samenwerking: “De communicatie met de Gemeente Medemblik en andere betrokken partijen is erg prettig. We hebben allemaal dezelfde doelstelling: Het snel en goed realiseren van de huisvesting zodat het onderwijs geen hinder ondervindt.” Na de meivakantie zal de Meridiaan als eerste verhuizen naar de tijdelijke school, zodat het schoolgebouw aan de Schuitevoerderslaan kan worden verbouwd. De Maria Bernadetteschool en de Jozefschool volgen daarna. 

Optimale inzetbaarheid

De tijdelijke huisvesting die voor gemeente Medemblik is geplaatst kan op basis van haar toekomstige wensen worden hergebruikt. Het type unit wat gemeente Medemblik heeft aangeschaft wordt ook gebruikt voor permanente bouw. Na de gebruiksperiode van 15 jaar zijn de units, welke meer dan 40 jaar meekunnen, technisch nog niet afgeschreven. Ze kunnen daarna door de gemeente blijvend worden ingezet als onderwijshuisvesting of worden aangepast naar andere gebruiksfuncties. Deze kwaliteit komt o.a. voort door de toepassing van een betonvloer, HSB-wand elementen en een sandwichpaneel als gevelafwerking. Dit alles zorgt voor een hoge geluidsisolatiewaarde, hoge RC-waarde welke voldoen aan het permanent bouwbesluit en comfort mede door een binnen hoogte van 2,80m en de juiste installaties. Door vooraf rekening te houden met dit soort specificaties heb je uiteindelijk meer profijt van onze oplossingen, zeker als je ze flexibel wil inzetten.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gemeente? Neem dan gerust contact met ons op. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school of gemeente?

Eric van Es