Modulaire bouw vs prefab: wat is het verschil?

Modulaire bouw vs prefab: wat is het verschil?

04 jun 2025 | Nieuwsbericht

In de zoektocht naar snellere, efficiëntere en duurzamere bouwmethodes komen twee termen vaak naar voren: modulair bouwen en prefab bouwen. Hoewel deze termen regelmatig door elkaar worden gebruikt, zijn er duidelijke verschillen. In dit artikel leggen we uit wat deze bouwvormen inhouden, hoe ze zich tot elkaar verhouden, en waarom modulair bouwen dé toekomstbestendige oplossing is voor snelle, flexibele en duurzame huisvesting.

Wat is prefab bouwen?

We beginnen bij wat we binnen Jan Snel niet doen: Prefab. Prefab bouwen (kort voor ‘prefabricatie’) is een bouwtechniek waarbij losse onderdelen van een gebouw (zoals muren, vloeren of daken) vooraf in een fabriek worden geproduceerd. Deze elementen worden vervolgens naar de bouwplaats vervoerd en daar ter plekke geassembleerd tot een compleet gebouw. 

De voordelen van prefab bouwen, ten opzichte van traditionele bouw: 

  • Kortere bouwtijd op locatie 
  • Minder weersafhankelijkheid 
  • Consistente kwaliteit
  • Lagere kosten door efficiëntie

Natuurlijk, er is iets minder tijd voor nodig dan traditionele bouw, waar je echt vanaf nul op locatie moet beginnen (en weersomstandigheden ook meespelen). Toch blijft prefab bouwen sterk afhankelijk van werkzaamheden op de bouwplaats. Het assembleren van de losse elementen op de locatie neemt nog altijd redelijk veel tijd en werk beslag.

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen, wat wij bij Jan Snel doen, gaat een stap verder dan prefab. In plaats van losse onderdelen, worden bij modulair bouwen complete, kant-en-klare modules (bij ons ook wel ‘units’ genoemd) geproduceerd in een geconditioneerde fabriek. Denk hierbij aan volledig ingerichte ruimtes, inclusief installaties, vloeren, muren, plafonds, ramen, verlichting en soms zelfs meubels (afhankelijk van de wensen van de klant). 

Deze modules worden vervolgens in hun geheel naar de bouwplaats getransporteerd, waar ze in korte tijd worden samengevoegd tot een gebouw. Op locatie hoeven enkel nog de aansluitingen, afwerkingen en buitengevels te worden aangebracht. 

De voordelen van modulaire bouw

De voordelen van modulair bouwen zijn groot, zeker als je het vergelijkt met traditionele bouw: 

  • Tot 50% tijdsbesparing 
  • Minimale weersafhankelijkheid
  • Hoge kwaliteit door gecontroleerde productie 
  • Minder hinder op locatie (minder verkeer, geluid, overlast) 
  • Lagere CO₂-uitstoot en hoge mate circulariteit

Prefab vs modulair bouwen: de belangrijkste verschillen

Als we de twee naast elkaar zetten zijn er duidelijke verschillen in aanpak, snelheid en flexibiliteit. Bij prefab bouwen worden alleen losse elementen in een fabriek geproduceerd om pas op de bouwplaats tot een gebouw te worden geassembleerd. Dit betekent dat er op locatie nog veel werk nodig is om alles in elkaar te zetten en af te werken. Bij modulair bouwen worden in de fabriek al volledig ingerichte modules gebouwd en kunnen deze modules als een bouwpakket in elkaar gezet. 

Waar prefab bouwen de bouwtijd op locatie al verkort ten opzichte van traditionele bouw, gaat modulair bouwen nóg verder en kan het proces tot wel 50% sneller verlopen. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort modulair bouwen hoger: doordat de modules grotendeels herbruikbaar zijn, is het bouwproces circulair en wordt de CO₂-uitstoot aanzienlijk verlaagd. Daarnaast biedt modulair bouwen meer flexibiliteit: modules kunnen op een later moment worden verplaatst, aangepast of zelfs volledig worden heringericht. Dit maakt het systeem zeer geschikt voor tijdelijke én permanente toepassingen in onder meer de zorg, het onderwijs, de industrie of woningbouw. 

Modulair bouwen: toekomstgericht en circulair

Bij Jan Snel, onderdeel van Daiwa House Group, geloven we sterk in de kracht van modulair bouwen. Onze modulaire gebouwen zijn ontworpen voor hergebruik, verplaatsbaarheid en aanpasbaarheid. Zo kunnen we inspelen op de veranderende behoeften van onze klanten én bijdragen aan een circulaire bouwsector. 

Tot 80% van de modulaire componenten kan opnieuw worden ingezet op andere locaties of in andere configuraties. Dankzij gestandaardiseerde productie onder gecontroleerde omstandigheden houden we de kwaliteit hoog en de faalkosten laag. 

Voor welke projecten is modulair bouwen geschikt?

Modulaire bouw is breed inzetbaar. De toepassingen zijn vrijwel eindeloos: 

  • Tijdelijke of permanente woningbouw 
  • Onderwijshuisvesting zoals tijdelijke klaslokalen 
  • Kantoorruimte voor groeiende bedrijven of tijdens verbouwing 
  • Noodhuisvesting en vluchtelingenopvang 
  • Industriële huisvesting voor personeel op locatie 

Voor elk van deze sectoren biedt Jan Snel maatwerkoplossingen die snel te realiseren zijn en voldoen aan de specifieke kwaliteitseisen. 

Modulair bouwen: de evolutie van prefab?

Is modulair bouwen daarmee een geavanceerdere vorm van prefab bouwen? Dat zouden wij graag volmondig willen zeggen! Maar goed, wij zijn natuurlijk wel een beetje partijdig. Hoewel prefab bouwen een grote stap vooruit is ten opzichte van traditionele bouw, biedt modulair bouwen een nóg slimmere en duurzamere manier om aan de groeiende vraag naar flexibele huisvesting te voldoen. Wat ons betreft kun je modulaire bouw absoluut zien als een bouwsysteem dat verder gaat in snelheid, efficiëntie en duurzaamheid. En dankzij die snelheid, kwaliteit, circulaire mogelijkheden en minimale overlast is modulair bouwen hét antwoord op de bouwopgaven van vandaag én morgen. 

Bij Jan Snel bouwen we niet alleen sneller, we bouwen slimmer, schoner en met oog voor de toekomst. Meer weten over modulair bouwen of benieuwd hoe wij jouw project kunnen realiseren? Bezoek onze pagina over modulair bouwen of neem contact met ons op voor advies over jouw project. 

Meer over de mogelijkheden rondom modulaire bouw?

Lars van Zandwijk