Nieuwe brandweerkazerne voor gemeente Westland

Nieuwe brandweerkazerne voor gemeente Westland

06 jun 2019 | Nieuwsbericht

In opdracht van gemeente Westland ging Jan Snel aan de slag met een nieuwe brandweerkazerne. Het voormalige pand, een oud veilinghuis, maakt tijdens de herontwikkeling van het gebied plaats voor nieuwe appartementen en woningen. In slechts 18 weken tijd is het pand klaar voor gebruik.

De brandweerkazerne bestaat uit een kleedruimte, kantoorruimte en instructieruimte met een totaal oppervlakte van 245 m2 en daarnaast een aangelegen stallingsgarage met een opslagfunctie voor de brandweerauto’s. De stalingsgarage is opgebouwd uit een staalconstructie met een sandwichgevel. Het totale oppervlakte van de stallingsgarage is 200 m2. Op de gevel van de brandweerkazerne zijn drie vleermuiskasten aangebracht, omdat het gebouw op de aanvliegroute van de vleermuizen staat. Ook is het dak, in het kader van duurzaamheid, voorzien van zonnepanelen. De vloer van de stallingsgarage is uitgevoerd in een vloeistofdichte vloer. Hierdoor kunnen de brandweerauto’s ook binnen gewassen worden.

De oude gebouwen in de omgeving waren tijdens de bouw een belangrijke uitdaging voor Jan Snel. De trillingen die gepaard gaan met het heien konden de oude gebouwen mogelijk beschadigen. Om dit scenario te vermijden zijn er boorpalen toegepast. Wegens het grote oppervlakte van de stallingsgarage is gekozen voor een combinatie van systeembouw en traditionele bouw. Het bouwsysteem bestaat uit prefab elementen. Door assemblage en montage van de onderdelen op de bouwlocatie is in relatief korte tijd een complete turn-key huisvesting te realiseren. De flexibiliteit van het systeem maakt het, indien gewenst, mogelijk een huisvesting na verloop van tijd een andere gebruiksindeling te geven, uit te breiden (o.a. een extra bouwlaag), en zelfs van een nieuwe gevel te voorzien. Op deze manier zet Jan Snel een stap richting volledig circulair ondernemen.

Persoonlijk contact met onze specialist?

Hans van der Neut