Kindcentrum Farmsumerborg – Aardbevingsbestendig bouwen

Kindcentrum Farmsumerborg – Aardbevingsbestendig bouwen

18 mrt 2020 | Nieuwsbericht

In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen realiseerde Jan Snel een nieuw kindcentrum: De Farmsumerborg. Het tijdelijke pand overtreft de verwachtingen en zal hierdoor vanaf heden als permanente huisvesting worden gebruikt.

Van tijdelijk naar permanent

Het pand is gelegen in het Groningse Farmsum, binnen het verhoogde aardbevingsrisico gebied. Om deze reden voldoet het pand aan de richtlijnen voor aardbevingsbestendige bouw. Farmsumerborg is ontstaan uit de fusie tussen de OBDS Ripperdaborg en de CBS Rengersborg. Wegens schade aan het voormalige pand was er de vraag naar tijdelijke huisvesting. Het resultaat overtrof de verwachtingen aangaande de kwaliteit en het uiterlijk. Hiertoe is besloten permanent gebruik te gaan maken van de nieuwe huisvesting. Het pand voorziet in de functie van schoolgebouw en kinderdagverblijf.

Multifunctioneel gebouw

Het multifunctioneel gebouw laat zien dat modulaire bouw zich ook zeer goed leent in een landelijke omgeving. De school is modulair gebouwd, maar toont zich niet als “containerschool”. De verfijnde detaillering en grote openheid naar het park maken dat het zich mooi in zijn omgeving voegt. Het gebouw is goed geïsoleerd en is volledig elektrisch gebouwd. Zo is de gehele installatie all-electric (warmtepomp), zijn er elektrische ramen op de vide aangebracht en is het pand rondom voorzien van elektrische screens. Ter bevordering van een rustgevend gevoel is gekozen voor een ruime school met open karakter. De indeling van de school gaat uit van een vis á vis indeling van de lokalen en een groot leerplein met veel licht en grote openheid naar het park. De lokalen hebben een transparante verbinding met het leerplein. Centraal in school bevindt zich een keuken en een stamtafel waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. De peutergroep deelt het leerplein met de onderbouw voor een sterke doorgaande leerlijn.

De samenwerking

Middels een nauwe samenwerking met architect Foppe Hoekstra is een uniek karakter en uiterlijk gecreëerd. ‘’De samenwerking met Jan Snel was prettig en professioneel. Waar nodig werd meegedacht in de vormgeving en niet star vastgehouden aan een bouwsysteem. Dit heeft mede geresulteerd in een tijdelijke school die niet tijdelijk oogt.’’ – Foppe Hoekstra.

Persoonlijk contact met onze specialist?

Mark Laferte