In rap tempo een tijdelijk schoolgebouw voor 1.500 Belgische leerlingen
Wat doe je als de bouw van de permanente school nog even op zich laat wachten? Dan bouw je toch een tijdelijke school voor jouw leerlingen! In rap tempo wisten wij vanuit Jan Snel een tijdelijke school te realiseren. Zo konden de lessen tijdens het wachten alvast van start.
Dit project werd in 2021 uitgevoerd. Edubuild wijdde recentelijk een mooi artikel aan. Naar aanleiding daarvan is dit korte verslag ontstaan.
Het streven is dat de definitieve, vijfde Europese School in 2027 open zal gaan. Tot die tijd wilde de school graag van start met het nieuwe schooljaar. De school bestaat uit maar liefst 521 units, die gezamenlijk een leerplek vormen voor 300 leerlingen van de kleuterschool en 1.200 lagere school leerlingen. Daarnaast bevat het tijdelijke pand een bibliotheek, aparte plekken voor het onderwijzend personeel, een psychomotoriekzaal, afzonderlijke buitenspeelplaatsen, een administratief gedeelte, ziekenboek, technische diensten en keuken met kantine. Uiteraard is er rekening gehouden met voldoende parkeergelegenheid voor personeel en fietsenstalling voor de studenten.
Snel en modulair bouwen
Dit gigantische bouwwerk werd binnen 6 maanden, in drie fases, gerealiseerd. Snelheid is een van de voordelen van modulaire bouw. De units werden volledig geproduceerd in onze productiehal. Deze werden vervolgens ‘s nachts op vrachtwagens geladen en vervoerd. Zodoende konden ze overdag worden afgeleverd en uiteraard direct gemonteerd. Dat ging in rap tempo, want per dag hebben we zo’n 18 modules kunnen plaatsen. Onze panden kun je snel betrekken omdat ze zijn voorzien van ramen en buitendeuren. Na aflevering kun je hierdoor onmiddellijk beginnen met de binnenafwerking. Zo heb je binnen no-time een volledige wind- en waterdicht pand staan wat je snel kunt betrekken.
“Nergens heb je de indruk dat je in modules zit: er vloeit veel daglicht binnen en ze bieden een zeer royaal uitzicht.”
Circulariteit en zonnepanelen voor elektriciteit
Over duurzame energievoorzieningen en watermanagement is nagedacht. De geplaatste zonnepanalen voorzien het pand van flink wat stroom. Iets wat de CO2-uitstoot met 15 ton per jaar weet te drukken. Ook wordt het regenwater gerecupereerd in negen watertanks. Dat is zo’n 180.000 liter wat tijdelijk kan worden opgeslagen. Modulaire bouw is bovendien in de basis circulair. De wanden en liggers van de units kunnen namelijk worden losgeschroefd. Dat geeft onze klanten de mogelijkheid om ze, samen met alle technische onderdelen, desgewenst op een andere locatie een nieuwe bestemming te geven.
Dit project werd in 2021 uitgevoerd via een DBM-opdracht (Design, Build, Maintain) en dankzij de gedreven samenwerking tussen de Europese Scholen (gebruiker), Abscis Architecten (ontwerper), Denys en Jan Snel (bouw), Denys Support (onderhoud) en de stedenbouwkundige vergunningsdienst van Urban. Edubuild wijdde er recentelijk een mooi artikel aan. Lees dit volledige artikel hier.