Een aardbevingsbestendige school met een uniek uiterlijk

Een aardbevingsbestendige school met een uniek uiterlijk

22 augustus 2019 |

In opdracht van Hanze Hogeschool te Groningen heeft Jan Snel in slechts 8 weken tijd een aardbevingsbestendig schoolgebouw neergezet. Wegens nieuwbouw en uitbreiding van de huidige Hanze Hogeschool was er de vraag naar tijdelijke huisvesting. Om te zorgen dat de leerlingen van de Hanze Hogeschool in september zonder overlast kunnen starten met het nieuwe schooljaar, moest de bouw snel en in de zomervakantie gerealiseerd worden. Het gebouw zal minimaal de komende vier jaar zijn huidige functie behouden.

De Hanze Hogeschool te Groningen is nog net binnen de cirkel van het verhoogde aardbevingsrisico gevestigd. Hierdoor was er de noodzaak een aardbevingsbestendige huisvesting te plaatsen.

Het gebouw heeft een totaal oppervlakte van 1260 m2 en bestaat uit twee bouwlagen. Over de twee bouwlagen zijn 2 centrale hallen, 6 klaslokalen, 8 kantoorruimten, inclusief pantry, lift en 2 sanitaire voorzieningen verdeeld. De sanitaire voorzieningen bevinden zich op de begane grond en beschikken over een mindervalide toilet. Evenals is er in het gebouw een lift aanwezig, waardoor het gebouw goed toegankelijk is voor mindervaliden. Het pantry is voorzien van een magnetron, koelkast en vaatwasser. De vloerelementen bestaan uit een geïsoleerde prefab betonvloer. Ook de ramen zijn van isolatieglas, waardoor de warmte in het gebouw niet verloren gaat. Daarnaast zijn de ramen allen voorzien van screens, welke handmatig te bedienen zijn. De op maat gemaakte stalen, gecoate, open bordestrap is voorzien van antislipprofiel in de treden en beschikt over een dubbele leuning.

Dankzij het modulaire bouwsysteem biedt Jan Snel een antwoord op elke huisvestingvraag. Niet alleen valt er eindeloos te variëren met de buitenzijde van de units, ook kan de binnenkant van de units naar eigen wens worden bekleed en ingericht. Zo is bij dit project gekozen voor een samensmelting van kleuren. Door een gele trap te combineren met een blauw raam, wordt de trap groen gekleurd. Daarnaast is er veel glaswerk en een open vide toegepast waardoor, samen met de kleurencombinaties, het gebouw een eigen, unieke uitstraling heeft gekregen.

Naast de hoge realisatiesnelheid, het hoge aanpassingsvermogen en de efficiëntie voor de opdrachtgever biedt de modulaire bouwmethode ook mogelijkheden om flexibel in te zetten. De units zijn na gebruik eenvoudig te demonteren, waardoor ze op een andere locatie kunnen worden hergebruikt. Hierdoor voegt de werkwijze van Jan Snel niet alleen waarde toe aan het project, maar ook zet Jan Snel daarmee de stap naar flexibel bouwen. Dit past binnen onze circulaire ambities.

Benieuwd wat Jan Snel voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op, dan kijken wij samen met u naar een passende oplossing.



Ik ga akkoord met het privacystatement