Jan Snel en Medexs bouwen in sneltreinvaart hybride operatiekamer

Jan Snel en Medexs bouwen in sneltreinvaart hybride operatiekamer

12 okt 2020 | Nieuwsbericht

In het Franciscus Gasthuis in Rotterdam wordt momenteel gebouwd aan een hybride operatiekamer. Deze hybride OK biedt de mogelijkheid om twee ingrepen in één behandeling uit te voeren. Jan Snel en Medexs leveren de operatiekamer in januari 2021 op.

Patiëntvriendelijk en -veilig

Waarom is het zo belangrijk om twee ingrepen op hetzelfde moment uit te kunnen voeren? Jorrit Janmaat, huisvestingsadviseur Healthcare bij Jan Snel, legt het uit. ‘’Wanneer er na een ongeluk een patiënt wordt binnengebracht met een inwendige bloeding en één of meerdere botbreuken, pakt het ziekenhuis nu logischerwijs eerst de bloedingen aan. Daarna moet de patiënt een tweede operatie ondergaan om de botbreuken te herstellen. Wanneer de patiënt snel na het stoppen van de bloedingen wéér onder het mes gaat, brengt dat extra risico’s met zich mee. In de nieuwe hybride operatiekamer kan dat straks in dit ziekenhuis in één sessie.’’ Specialisten geven daarnaast aan dat een hybride operatiekamer patiëntvriendelijker is. De behandeling gaat sneller omdat er niet op een tweede operatie gewacht hoeft te worden. Dat kan een verkorting van de totale ziekenhuisopname opleveren.

Bouwsnelheid

De nieuwe hypermoderne operatiekamer wordt aan het bestaande operatiecomplex toegevoegd. Jan Snel bouwde de modules waaruit de hybride OK bestaat vooraf in de eigen fabriek in Montfoort. Jelco Knoop, projectleider bij Jan Snel: ‘’Door de modules vooraf te produceren in onze fabriek, was het mogelijk om deze binnen één weekend in de binnentuin van het ziekenhuis te hijsen en daar te monteren op de reeds geprepareerde staalconstructie.’’ Dit betekent alleen niet dat de eerste operaties volgende week al ingepland staan. Knoop: ‘’Het aansluiten van de nieuwe operatiekamer op het bestaande operatiegebouw luistert nauw. Daarnaast is de aanleg van alle technische installaties en medische apparaten veel bewerkelijker dan bij bijvoorbeeld woningbouw. In januari 2021 wordt de nieuwe hybride operatiekamer in gebruik genomen.’’

Expert in hoogtechnologische ruimten

Jan Snel en Medexs zijn expert in de modulaire bouw van hoogtechnologische medische ruimten. In de medische sector dienen deze ruimten vaak na 20 jaar volledig te worden vernieuwd en de techniek is na gemiddeld 10 à 15 jaar afgeschreven. Door modulair te bouwen kan de klant de capaciteit van een medische afdeling dan eenvoudig opschalen, herstructureren of compleet nieuw bouwen. Met modulaire bouw is het ook mogelijk om bijvoorbeeld tijdens een renovatie een vervangende OK tegen of zelfs op het ziekenhuis te laten plaatsen. Hierdoor blijft de overlast voor de rest van het ziekenhuis tot een minimum beperkt. Wel de voordelen van een nieuwe OK maar met minimale overlast van het bouwproces. Daarnaast verhoogt Jan Snel door modulair en geïndustrialiseerd te bouwen de kwaliteit van de bouw en is tegelijkertijd in staat een tijdswinst van 30-50% te behalen en de CO2-uitstoot per project te halveren. Slimmer, sneller en schoner dus.

Persoonlijk contact met onze zorg-specialist?

Jeroen Verkleij