Jan Snel en Medexs realiseren in 4 maanden een hybride OK voor het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam

Jan Snel en Medexs realiseren in 4 maanden een hybride OK voor het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam

04 mrt 2021 | Nieuwsbericht

Jan Snel en Medexs hebben in vier maanden tijd een hybride operatiekamer (OK) opgeleverd voor het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. In een hybride OK kan een patiënt gescand worden tijdens een operatie. Deze specialistische ruimte verkort de revalidatieperiode voor patiënten aanzienlijk. Tegelijkertijd blijven alle bewegingen in dezelfde omgeving omdat een hybride OK is gekoppeld aan een bestaande OK.

Hoge snelheid en kwaliteit

In oktober 2020 zijn Jan Snel en Medexs gestart met het realiseren van de hybride OK. Nadat de gehele operatiekamer vrijwel volledig is opgezet in de fabriek in Montfoort, is deze in losse onderdelen naar de zorglocatie vervoerd. Op de eerste verdieping is de hybride operatiekamer vervolgens aan de bestaande OK gekoppeld, onder meer met behulp van een staalconstructie. “Bij het realiseren van deze specialistische ruimte komt het nodige voorwerk kijken, evenals de benodigde aandacht tijdens het uitvoeringsproces”, vertelt Jelco Knoop, Projectleider bij Jan Snel. “Door een stofslot te gebruiken, zorgde het bouwteam er bijvoorbeeld voor dat er geen enkel stofdeeltje in de bestaande OK terecht kon komen.”

Samenwerking maakt slimmer

Beide partijen werken vanaf het begin nauw samen. Waar Jan Snel verantwoordelijk is voor het opzetten van de ruimte met behulp van modulaire bouw, zorgt Medexs voor de invulling. In de ontwerpfase is hierdoor rekening gehouden met de toevoeging van medische benodigdheden zoals pendels en monitoren. “Dat zorgt voor een eenvoudige installatie en behoudt daarnaast de esthetiek van de ruimte”, vertelt Jorrit Janmaat, Accountmanager Care & Cure bij Jan Snel. “Het is een van die details waarin de samenwerking tussen Jan Snel en Medexs het verschil maakt. Een kortere realisatietijd met dezelfde hoogwaardige standaard.”

Combineren van zorgprocedures

Doordat de hybride OK twee facetten van de zorg combineert, vermindert deze specialistische ruimte de benodigde afspraken. Er vindt immers tijdens de operatie ook een scan plaats om te kijken hoe het er inwendig aan toe gaat. Daardoor blijft een patiënt op dezelfde locatie en hoeft deze geen vervolgafspraak in te plannen. “Ook is de herstelperiode voor patiënten een stuk korter”, vertelt Saadet Yagci, Accountmanager bij Medexs. “De specialisten voeren in een hybride OK tijdens de operatie scans uit. Zo hoeven patiënten niet twee keer een intensieve behandeling te ondergaan. De hybride operatiekamer combineert op die manier twee verschillende zorgprocedures, wat uiteindelijk bespaart in inspanning en revalidatie.”

Kortere tijdlijn

De hybride operatiekamer voor het Franciscus Gasthuis & Vlietland is op 15 januari 2021 opgeleverd, daarna heeft Siemens trainingen verzorgd voor het personeel. De hybride OK is sinds februari in gebruik. Daardoor is het totale proces, vanaf de start in september, minder dan een half jaar tijd doorlopen. Een verbluffende tijdlijn, maar volgens Knoop hoort dat bij de praktijk van Jan Snel en Medexs: “Het is heel uitdagend omdat er veel aspecten bij komen kijken, van medische apparatuur tot modulaire bouw. Iedereen moet volledig op de hoogte zijn van het proces. Maar alleen door samen te werken, kunnen we de zorg verder verbeteren. Dat maakt het werken aan deze initiatieven enorm inspirerend.”

“Binnen aanzienlijk korte tijd werd onze locatie in Rotterdam voorzien van een hybride operatiekamer”, aldus Eelko Murk, Senior Projectleider Bouw & Infra bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Deze innovatie is van enorme toegevoegde waarde voor zowel het personeel als onze patiënten; we kunnen bijvoorbeeld de röntgenstraling voor patiënten en medewerkers minimaliseren. Zo hopen we de duur van operaties terug te dringen en minder heroperaties uit te voeren, wat uiteindelijk leidt tot minder complicaties.”

Persoonlijk contact met onze specialist?

Jeroen Verkleij