De Spreidingswet: waarom modulair bouw nodig is voor snelle, flexibele huisvesting
Vanaf 1 februari moeten er op verschillende plekken in Nederland snel huisvesting geregeld worden voor honderden asielzoekers. Dat is een behoorlijke uitdaging, want het ontwerpen, plannen en bouwen van deze huisvesting kan een tijdrovend proces zijn. Bovendien moet je hier goed over nadenken: want wat gebeurt er met de (nood)huisvesting wanneer opvang op deze locatie niet meer nodig is?
Om deze reden zie je dat verschillende organisaties en overheidsinstanties steeds meer inzetten op modulaire bouw. Het zorgt voor een slimme, snelle en schone manier van huisvesting en voorkomt dat mensen (te) lang in een centrum moeten blijven zitten. Hoe werkt dat eigenlijk? Wat is daarvoor nodig en wat zijn de uitdagingen? In onderstaande blog delen we meer over hoe we vanuit Jan Snel een bijdrage leveren aan de huisvesting van asielzoekers.
Snel een veilig thuis
Een groot aantal mensen wordt gedwongen hun thuisland te ontvluchten vanwege oorlog, vervolging of andere schrijnende omstandigheden. Achter elk asielverzoek schuilt een persoon met een uniek verhaal en de zoektocht naar een veilig thuis. Het bieden van onderdak aan deze mensen betekent meer dan alleen het zorgen voor een dak boven hun hoofd: het is het uitsteken van een hand naar mensen die in een kwetsbaar moment verkeren. Modulaire bouw biedt een flexibele en efficiënte manier om snel en gepast onderdak te bieden aan deze individuen. Het kunnen bieden van een plek om te verblijven helpt ze bij het opbouwen van een nieuw leven. Bij Jan Snel staan we klaar om met onze modulaire oplossingen een significante bijdrage te leveren aan dit belangrijke streven. Zoals we voorheen ook hebben gedaan in Arnhem en Gouda.
Samenwerking is essentieel
Onderdak en asiel bij vluchten is een fundamenteel mensenrecht. Ook in Nederland hebben we wettelijke en humanitaire verantwoordelijkheden om asielzoekers een veilige en waardige leefomgeving te bieden. En die verantwoordelijkheid reikt verder dan één stad of gemeente. Samenwerking tussen gemeenten is essentieel om voldoende onderdak te bieden aan mensen die bescherming zoeken. Het is een gezamenlijke inspanning om asielzoekers de kans te bieden hun leven op een waardige en waardevolle manier voort te zetten. Modulaire bouw speelt hierbij een cruciale rol, omdat het snel en flexibel hoogwaardige huisvesting kan bieden die voldoet aan de behoeften van asielzoekers. Deze flexibele vorm van huisvesten kan de druk op bestaande voorzieningen verlichten.
Verlichting voor aanmeldcentra
Het is een enorme uitdaging om snel huisvesting te realiseren voor spoedzoekers, want het aanbod van geschikte huisvesting is vaak beperkt. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, waardoor het vinden van passende huisvesting een probleem blijkt. Daarnaast hebben aanmeldcentra ook moeite om asielzoekers door te laten stromen naar gemeenten, dit omdat sommige gemeenten bezwaar hebben gemaakt tegen het opvangen van deze personen. Vandaar dat de Spreidingswet om de hoek kwam kijken. Door huisvesting van asielzoekers beter over gemeenten in Nederland te verdelen, kunnen aanmeldcentra mensen efficiënter laten doorstromen, en wordt de verantwoordelijkheid als het ware gedeeld. Modulaire bouw is voor overheidsinstanties en organisaties een aantrekkelijke optie, omdat je de units eenvoudig kan demonteren en herbestemmen. Zo zet je ze makkelijk over naar een andere locatie, eventueel zelfs met een andere woonfunctie.
Flexibel en effectief bijdragen aan de oplossing
De Spreidingswet zorgt ervoor dat de opvang van asielzoekers eerlijker verdeeld wordt, maar dit betekent ook dat op veel plekken in het land nieuwe opvangplekken nodig zijn. Jan Snel wil zo veel mogelijk bijdragen aan het bouwen van huisvesting voor asielzoekers. We doen dan ook ons best om onze middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Helaas hebben de vele onveilige omstandigheden in de wereld de vraag op dit moment echter zo hoog gemaakt, dat we deze opgave absoluut niet alleen kunnen bijbenen. Het bouwen van extra huisvesting kost tijd en geld, en met name aan tijd is er een gebrek. Dus werken alle modulaire bouwers aan de oplossing van dit probleem. Het op een goede manier samenwerken om dit probleem aan te pakken is een groot agendapunt tijdens vergaderingen van brancheorganisatie Modulair Nederland (waar wij lid van zijn).
Bij Jan Snel kunnen we hieraan bijdragen door snel en flexibel tijdelijke huisvesting voor doorstromende asielzoekers te verzorgen. Dit is mogelijk omdat wij een aantal direct inzetbare units beschikbaar hebben waarmee wij in korte tijd, op elke locatie huisvesting kunnen bouwen. We maken een diversiteit aan units, van kantoren tot onderwijs. Hierdoor is niet iedere beschikbare unit voor deze functie te gebruiken, maar we zoeken altijd naar een werkende oplossing.
Wij zullen met hart en ziel blijven werken aan effectieve en flexibele oplossingen. Zo nemen wij de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing van het probleem. Al is het wellicht maar een klein deel als je kijkt naar de huisvesting wat op dit moment zo hard nodig is.