Flexibele en duurzame accommodaties brengen leven in kale velden

Flexibele en duurzame accommodaties brengen leven in kale velden

14 sep 2023 | Nieuwsbericht

‘Wat wordt er in mijn achtertuin gebouwd?’ Een vraag die steeds vaker gesteld wordt. Hoewel veel Nederlanders vaak bezorgd en onbewust zijn over het toevoegen van nieuwe bebouwing, begint er ook een trend te ontstaan: mensen verkiezen doorgaans een levendig uitzicht op een tijdelijke woonomgeving boven een kaal, onontwikkeld terrein.

Dit blijkt ook uit een recent artikel in het Algemeen Dagblad, waarin wordt geschreven dat een tijdelijke accommodatie kan juist een positieve impuls aan een buurt kan geven. Dit omdat er binnen korte tijd een aantrekkelijker straatbeeld en een verbeterde levenskwaliteit in de omgeving ontstaat. Vanuit ons perspectief als modulair bouwbedrijf belichten we de voordelen die flexibele huisvestingsoplossingen een buurt kunnen bieden.  

Meer dan tijdelijke huisvesting

Het is de hoogste tijd dat we de stereotypering rondom flexbouwen doorbreken! Dat de gebouwen bestaan uit tijdelijke units zorgt ervoor dat ze vaak worden gezien als simpele containers, maar flexibele huisvesting is veel meer dan dat. Het biedt een snelle, moderne oplossing, waar mensen comfortabel kunnen werken, leren en elkaar kunnen ontmoeten. Neem als voorbeeld het Boshuis, de Wever; in het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met het bosrijke gebied net buiten Tilburg. De focus van deze manier van bouwen ligt naast snelheid op hoge kwaliteit en functionaliteit. Bovendien worden de flexgebouwen met het oog op duurzaamheid gerealiseerd, waardoor hun levensduur vergelijkbaar is met die van traditionele bouw.  

Functioneel, mooi én modulair

De veelzijdigheid van flexaccommodaties is opmerkelijk. Naast een fijne plek om te wonen, kunnen flexibele gebouwen ook functioneren als onderwijsfaciliteiten, kantoorruimtes of zelfs voor overheidsdoeleinden zoals een brandweerkazerne. Dit soort units worden snel en modulair opgebouwd, maar doen functioneel en esthetisch niet af van de aantrekkelijkheid die moderne, traditioneel gebouwde panden kunnen hebben. Daarnaast varieert de inzetbaarheid van deze gebouwen enorm: je kunt ze gebruiken als tijdelijke accommodaties tot permanente oplossing en alles daartussen. Het zijn mooie en praktische oplossingen die passen bij de behoeften van elke buurt.  

Sfeer en leefbaarheid in de wijk

Flexibele bouw is zowel op korte termijn als op lange termijn een waardevolle toevoeging aan de buurt. Dergelijke constructies benutten leegstaande plekken en geven de omgeving een impuls. Denk hierbij aan het creëren van buurthuizen of sportfaciliteiten zoals een kleurrijke gymzaal in Stadshagen, maar de impact gaat verder dan dat. Het bouwen van flexpanden bevordert sociale interactie, wat de gemeenschap versterkt. En in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een economische stimulans voor de lokale omgeving, dankzij het aantrekken van kantoorpersoneel en shoppende publiek. De levendigheid die deze flexibele gebouwen met zich meebrengen, kan de hele gemeenschap ten goede komen.  

Het voordeel van flexibele huisvesting

Circulariteit en hergebruik staan centraal bij moderne flexaccommodaties. Daarom worden alle units modulair opgebouwd, met het oog op de toekomst van het gebouw. De gebouwen zijn niet alleen flexibel in de zin dat ze gemakkelijk kunnen worden uitgebreid en verplaatst, maar ze zijn ook bij uitstek geschikt voor hergebruik. Dit bevordert duurzaamheid en maximaliseert het efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. 

Permanente of tijdelijke accommodatie?

Met een constante focus op slimmer, sneller en schoner bouwen kan Jan Snel de modulaire bouwmethoden daarnaast ook inzetten voor permanente gebouwen. Deze veelzijdigheid biedt veel mogelijkheden. Het onderscheid zit hem in de aanpasbaarheid en flexibiliteit van deze bouwmethode, die volledig kan worden afgestemd op de specifieke behoeften van een project. Of het nu gaat om een huisvesting vanwege een verbouwing van een school of de constructie van een permanente sporthal in de wijk; modulaire bouw biedt veel flexibele mogelijkheden die traditionele bouwmethoden vaak niet kunnen evenaren.  

De wereld om ons heen verandert constant, flexibele huisvesting speelt dan ook een cruciale rol in het transformeren van buurten en wijken. Het gaat verder dan alleen het bieden van extra ruimte: het draagt bij aan een levendige omgeving, versterkt gemeenschappen en stimuleert duurzame ontwikkeling. Bouwbedrijf Jan Snel laat zien dat deze tijdelijke oplossingen een permanente positieve veranderingen in jouw achtertuin teweegbrengen. 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Lars van Zandwijk