Kwart van de Nederlandse volwassenen woont noodgedwongen samen met anderen

11 mei 2021 | Nieuwsberichten

69 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de woningmarkt

Montfoort, 11 mei 2021 – Veel Nederlanders (69%) maken zich zorgen over de woningmarkt. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger; zo’n 88 procent is bezorgd over de woningmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van modulair bouwer Jan Snel onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Zowel betaalbaarheid (50%) als beschikbaarheid (33%) van woningen worden genoemd als reden tot zorgen. Het beperkte woningaanbod betekent voor een kwart van de Nederlanders (27%) zelfs dat zij op dit moment noodgedwongen samenwonen met anderen.

Lange zoektocht naar nieuwe woning
Een kwart van de Nederlanders is momenteel actief op zoek naar een woning. Van deze groep zoekt meer dan de helft (57%) een koopwoning, 23 procent een sociale huurwoning, 14 procent een particuliere huurwoning en 2 procent een studentenwoning. Van de woningzoekenden vindt bijna drie op de vijf (59%) het lastig om een geschikte woning te vinden. Zo’n 13 procent van hen geeft zelfs aan al langer dan twee jaar op zoek te zijn. Van de respondenten die nu op een studentenkamer wonen, geeft maar liefst 63 procent aan zich zorgen te maken over het krijgen van de benodigde hypotheek voor het kopen van een woning.

Toekomst van de woningbouw
Geïndustrialiseerde woningbouw, het in de fabriek bouwen van woningen, wordt niet alleen door de landelijke politiek vaker aangedragen als oplossing om het woningtekort te reduceren. Twee op de drie Nederlanders (67%) is van mening dat geïndustrialiseerd bouwen een positieve bijdrage kan leveren aan het oplossen van het woningtekort. Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders is bereid om een woning die in de fabriek is gebouwd te huren of kopen. En 53 procent van de Nederlanders onderschrijft de stelling dat er meer woningen in de fabriek gebouwd moeten worden.

Naast het sneller bouwen van woningen is ook het verduurzamen van de woningbouw een belangrijk thema. Driekwart van de Nederlanders vindt het (heel) belangrijk dat nieuwe woningen die gebouwd worden duurzaam zijn. Opvallend is dat slechts een derde (38%) bereid is om hier meer voor te betalen. Met name 55+’ers geven vaker aan het belangrijk te vinden dat een nieuwe woning duurzaam is (84%) dan de leeftijdsgroep 18 en 35 (72%).

“Het woningtekort in Nederland is al jaren een nijpend probleem en de roep om hier iets aan te doen wordt steeds luider”, stelt Harry van Zandwijk, CEO van Jan Snel. “Het is tijd om de woningproductie in Nederland fors te versnellen door slimmer te produceren. Dit kan door woningen onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek te bouwen. Hiermee wordt de efficiëntie aanzienlijk verhoogd. De afgelopen jaren heeft het modulair en geïndustrialiseerd bouwen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het vormt nu in de meeste gevallen een perfect alternatief voor traditionele bouw, ook als het gaat om het reduceren van stikstofuitstoot en het verduurzamen van de bouw. Uiteraard zijn ook gemeenten en woningbouwcorporaties de komende jaren aan zet om de bouw van nieuwe woningen in Nederland mogelijk te maken. Er is iets aan het woningtekort in Nederland te doen, maar dan moeten we het samen doen. Aan productiecapaciteit ligt het in ieder geval niet.”