Blog: Standaardisatie verdient een beter imago

20 sep 2021 | Nieuwsberichten

Conceptueel bouwen biedt ruimte voor architectuur en creativiteit

Door Bas de Haan, Directeur Woningbouw

Bij Jan Snel steken we niet onder stoelen of banken dat we al jarenlang dé expert zijn in modulaire bouw. Om ons woningaanbod nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften in de markt zijn we continu op zoek naar verbetering van onze woonproducten. Samen met Daiwa House werken we aan de industrialisatie en opschaling van onze woningen om daarmee de standaardisatie, kwaliteit, circulariteit en efficiëntie te bevorderen. Allemaal met het oog op de markt van betaalbare woningen, zodat we woningcorporaties helpen hun ambities op het gebied van realisatie, huurdertevredenheid en duurzaamheid waar te maken.

Standaardisatie is volgens mij dé sleutel voor conceptueel, betaalbaar en duurzaam bouwen. Het houdt in dat we werken met standaardmaten, een standaard proces en standaard kaders. Dit maakt onze werkwijze efficiënter en verkort het productie- en realisatieproces. Zo kunnen we uiteindelijk sneller woningen bouwen en de prijs per woning laten dalen. Toch is standaardisatie voor velen nog een lastig woord omdat het vaak negatieve associaties oproept – van monotoon tot ‘de architect sterft uit’.

Niets is echter minder waar. Binnen de gestelde kaders van standaardisatie zijn ontzettend veel opties beschikbaar. Kijk maar eens naar de autoindustrie; verschillende standaardmodellen die naar wens aangepast worden door talloze opties. Zo werkt dat ook bij Jan Snel. Met behulp van verschillende architectonische keuzemogelijkheden ontstaat er ruimte om binnen onze standaardproducten toch de personalisatie op te zoeken. Bijvoorbeeld door kleur- en materiaalgebruik en het combineren van patronen en structuren. Een passend ontwerp voor ieder straatbeeld, binnen een gestandaardiseerde bouwmethode. Deze aanpak biedt daarnaast een kans voor woningcorporaties om de toekomstige bewoners vroegtijdig te betrekken in het ontwikkelingsproces. De bewoners kunnen bepaalde keuzes maken voor hun keuken of badkamer, die hun woning nog comfortabeler maken en eigenheid toevoegen. De huurder zal hierdoor meer tevreden zijn en het voelt nog meer als een eigen thuis.

Ook betaalbaarheid blijft een belangrijk aspect op de woningmarkt. De stijgende materiaal- en huizenprijzen drijven de kosten voor woningcorporaties verder op. Conceptueel bouwen kan hierin het verlossende antwoord bieden. Dat draait niet alleen om het volledig uitwerken en realiseren van het woonconcept voor de eindgebruiker; het is een stukje ‘ontzorgen’ voor woningcorporaties. Bij conceptueel bouwen is door standaardisatie de engineering al afgerond en nemen we veeleisende taken zoals vergunningen uit handen. Dat versnelt het traject en levert een hoop minder geregel op.

Daarom ben ik van mening dat we moeten inzetten op standaardisatie binnen geïndustrialiseerd en conceptueel bouwen. Het slaat namelijk twee vliegen in één klap: sneller bouwen met lagere kosten. Dat is precies waar de Nederlandse woningmarkt, koper en (ver)huurder, momenteel naar zoekt. We moeten daarom af van het negatieve beeld rond standaardisatie. Het is tijd voor een nieuw tijdperk. Standaardisatie is een prachtig hulpmiddel om de woningnood terug te dringen.