Startblok Elzenhagen bij de NOS

21 dec 2018 | Nieuwsberichten

In Amsterdam Noord zijn inmiddels de eerste bewoners in Startblok Elzenhagen ingetrokken. Startblok elzenhagen is een prachtig voorbeeld van alle mogelijkheden die Jan Snel biedt op duurzaam wonen.

Voor startblok Elzenhagen realiseert Jan Snel met gestapelde bouw in totaal voor 540 jongeren woonruimte. De woningen zijn 20 m2 (voor €398) of 25 m2 (voor €485) met eigen keuken en een badkamer. Per gang is er een gemeenschappelijke ruimte. Op het terrein komt ook nog een grote gemeenschappelijke ruimte.

De gestapelde kant-en-klare units blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. Dit past binnen de circulaire ambitie van Jan Snel voor de komende jaren. De woningen zijn volledig duurzaam gebouwd en er is geen gas aangesloten. “Het energieverbruik in dit complex is waanzinnig laag”, zegt Leon Bobbe van corporatie De Key. Hij legt uit dat de nieuwste technieken zijn gebruikt bij de bouw. “De warmte wordt uit de grond gehaald. Pompen werken op de zonnepanelen, het douchewater wordt hergebruikt en er is geen gas aangesloten. Het zorgt ervoor dat mensen enkele tientjes aan energiekosten kwijt zijn. Duurzamer is niet mogelijk.”

Startblok Elzenhagen is een mooi voorbeeld van wat Jan Snel kan realiseren op het gebied van duurzaam wonen voor woningcorporaties.

Jan Snel bouwt snel, modulair en circulair: gebouwen worden gebouwd in de fabriek, geplaatst op locatie en na gebruik, gedemonteerd en hergebruikt. Nu wil Jan Snel een stap verder gaan. We willen niet alleen de units hergebruiken, maar volledig circulair bouwen. Een belangrijke stap is een circulair design waarbij gebouwen zo worden ontworpen, dat we alle materialen later kunnen hergebruiken in nieuwe gebouwen. Samen met onze klanten en leveranciers willen we de stap maken naar een circulair gebouwde omgeving. Dat is onze ambitie voor de komende jaren.