Blik op de Bouw: februari

24 feb 2021 | Nieuwsberichten

Na een ijzige februarimaand lijkt de lente al door te breken. Los van de weeromstandigheden die ons bezighouden, is er ook genoeg nieuws uit de bouwsector te melden. Zo laten cijfers zien dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2020 is afgenomen. Tegelijkertijd zwelt de roep om meer passende huisvesting te realiseren in Nederland sterk aan. We vertellen je graag over de belangrijkste ontwikkelingen.

Nieuwbouw daalt na jarenlange stijging

Er werden vorig jaar 69.322 nieuwbouwwoningen opgeleverd volgens cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zo meldt de NOS. Het totaal ligt daarmee lager dan het voorgaande jaar: in 2019 ging het om een totaal van 71.500 nieuwbouwwoningen. Sinds 2015 is het voor het eerst dat het aantal nieuwbouwwoningen niet is gestegen. Vanwege de stikstof- en PFAS-crisis lag de vergunningverlening voor nieuwe bouwprojecten in 2019 deels en tijdelijk stil. Het vergunningentraject neemt ongeveer 2 jaar in beslag, dus dit zal volgens een woordvoerder van het CBS ook effect hebben op de nieuwbouwcijfers van 2021 en 2022.

 

Verbond van organisaties wil een miljoen woningen realiseren

In de Actieagenda Wonen pleiten 34 verschillende organisaties voor de bouw van een miljoen betaalbare huur- en koopwoningen binnen tien jaar. Nederland heeft een tekort aan 330.000 woningen volgens de initiatiefnemers. Daarom moeten er jaarlijks 100.000 woningen worden bijgebouwd, schrijft Bouwwereld. Een derde van de nieuw te bouwen woningen moet daarbij beschikbaar zijn voor het sociale segment, een derde voor het middensegment en een derde voor de vrije sector. Geïndustrialiseerd bouwen is daarbij één van de manieren om de gestelde aantallen per jaar te realiseren. Door eenvoudig op te schalen, zijn grotere productievolumes haalbaar en worden de doelstellingen werkelijkheid – met de nodige kwaliteit en precisie.

 

Akkoord bereikt voor bouw 45.000 extra woningen

Demissionair minister Ollongren reserveert een bedrag voor de bouw van extra woningen, zoals te lezen op Architectenweb. Ze meldt aan de Tweede Kamer dat het gaat om dertig projecten, verspreid over het hele land, die zijn goedgekeurd door een speciale commissie. Met geld van het kabinet kunnen de komende tijd nog eens bijna 45.000 woningen worden gebouwd. Het geld komt uit een pot van 1 miljard euro, die het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2019 voor dit doel had bestemd. Gemeenten kunnen hierop een beroep doen om de bouw van nieuwe woningen te versnellen.