Blik op de bouw: januari

Blik op de bouw: januari

31 januari 2020 |

Het afgelopen jaar gebeurde er veel in de bouw: de PFAS- en stikstofcrisis deden een hoop stof opwaaien en ook was er veel te doen rondom circulariteit. De bouw is voortdurend in beweging en het is dan ook een uitdaging om al het nieuws in onze branche bij te houden. In 2020 nemen we daarom elke maand het laatste bouwnieuws onder de loep. Met deze keer aandacht voor het woningtekort, de BENG-eisen en gasloos bouwen.

Krimpjaar voor de bouw

Het jaar begint met nieuws van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het instituut voorspelde eind deze maand dat de bouwproductie dit jaar nog niet zal toenemen. Volgens het FD is dit onder andere te wijten aan de stikstofcrisis, waardoor minder bouwvergunningen kunnen worden verleend. Hoewel het kabinet eind vorig jaar verschillende maatregelen nam om de gevolgen van de stikstofcrisis te beperken, zullen deze naar verwachting pas vanaf 2022 effect hebben. Het volledige bericht lees je via NOS

Woningtekort neemt toe

Niet alleen de bouwproductie is de dupe van de stikstofcrisis, ook de directe gevolgen voor het woningaanbod zijn groot. NRC kopte eerder deze maand dat het woningtekort nog veel verder zal oplopen. Het tekort is nu al zo’n 294.000 woningen groot, maar zal komende vijf jaar nog verder toenemen. Met name voor mensen met een salaris onder de 55.000 euro zijn de gevolgen van het tekort voelbaar: De Telegraaf liet namelijk weten dat het aanbod betaalbare woningen haast is gehalveerd.

Energieneutraal bouwen in de wacht

Na de stikstofcrisis leek het er even op dat zich een nieuwe crisis aan zou dienen. De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen zouden namelijk later dit jaar worden ingevoerd, maar de benodigde software is nog helemaal niet klaar. Het kabinet heeft daarom besloten de BENG-eisen pas vanaf 1 januari 2021 in te voeren. Op AD lees je meer over de aangescherpte eisen.

Nieuwbouw niet altijd gasloos

Nieuwbouwprojecten worden nog regelmatig aangesloten op gas, zo berichtte het AD onlangs. Hoewel de overheid graag zou zien dat er enkel nog gasloos gebouwd wordt, blijkt dat 39 gemeenten aan deze richtlijn geen boodschap hebben. Alternatieve energiebronnen zouden volgens hen nog onvoldoende beschikbaar of te duur zijn.