Blik op de bouw: september

29 sep 2020 | Nieuwsberichten

De nazomer is in volle gang. Ondertussen staan de ontwikkelingen in de bouw en volkshuisvesting niet stil. Er is positief nieuws over de uitstoot van CO2 in Nederland. Daarnaast heeft het kabinet de plannen voor het komende jaar gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. Daarin zien we mooie kansen voor de bouwsector. Lees snel meer over de belangrijkste ontwikkelingen.

Uitdagingen voor de volkshuisvesting

Sociale huurwoningen worden steeds duurder. Tegelijkertijd staat de leefbaarheid van sociale huurwijken onder druk en worden er niet voldoende nieuwe woningen gebouwd. Dat concludeert Platform 31 in het rapport ‘Gebouw van de volkshuisvesting; renovatie gewenst!’ op Binnenlands Bestuur. De organisatie onderzocht hoe de volkshuisvesting scoort op betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van de woningen. Vooralsnog ziet het bureau in die criteria geen vooruitgang. Dat vormt een mooie kans voor geïndustrialiseerd bouwen. Verderop in dit artikel leest u hier meer over.

 

Uitstoot CO2 afgenomen

De uitstoot van CO2 in Nederland lag in het tweede kwartaal van 2020 bijna 21 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2019. De afname komt onder andere doordat de energiebedrijven bij hun productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Ook is de impact van de coronacrisis duidelijk zichtbaar, aldus De Telegraaf volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder meer het thuiswerken en het warme lenteweer hebben een flinke bijdrage geleverd aan de vermindering in de totale uitstoot.

 

Prinsjesdag: extra impuls voor de woningbouw

Het kabinet geeft het komende jaar een extra impuls aan de bouw van woningen, bovenop de maatregelen en investeringen die al in gang waren gezet. Er wordt zelfs 290 miljoen geïnvesteerd in de bouw van 51.000 nieuwe woningen. Dat is grotendeels afkomstig uit extra vrijgemaakt budget. Het overige bedrag is afkomstig uit een bestaand potje voor de lange termijn. Een deel van dit potje wordt vervroegd ingezet en is dus aankomend jaar al beschikbaar, zo meldt Architectenweb. Geïndustrialiseerd bouwen is daarbij één van de manieren om de gestelde aantallen binnen korte tijd te realiseren. Door eenvoudig op te schalen, zijn grotere productievolumes haalbaar en worden de doelstellingen werkelijkheid. Allemaal binnen een afzienbare tijd, met de nodige kwaliteit en precisie.